Duurzame woning: glas, groene energie en meer

We willen anno 2019 allemaal liefst een groene stadswoning; een woonhuis dat duurzaam is. Want tegenwoordig moet alles ecologisch zijn. Niet alleen je vervoer en eten, maar zeker ook je huisvesting.

Een woning duurzamer maken zonder aan de woonbeleving te tornen – of die juist wellicht zelfs te vergroten – kun je voor een deel prima zelf doen.

Investering is snel terugverdiend

Wil je een echte groene stadswoning, dan wek je uiteraard zelf je stroom op en laat je zonnepanelen aanleggen. Dit kan op nieuwe maar zeker ook op de wat oudere woningen. Natuurlijk is het een forse investering, die betaalt zich echter snel weer terug. Door zonnepanelen aan te laten leggen wordt je huis duurzamer en stijgt het aanzienlijk in waarde. Op jaarbasis kan het bovendien wel tussen de 400 en 800 euro opleveren, uitgaande van de gemiddelde groene stadswoning.

Zonneboiler en warmtepomp

Bij een groene stadswoningen en duurzaam wonen hoort zeker ook een zonneboiler en een warmtepomp. Het is altijd duurzaam om bij de verwarming van je woning gebruik te maken van natuurlijke aspecten. Door gebruik te maken van en energie uit de zon en uit grondwater bespaar je al snel aanzienlijk op de maandelijkse energienota. Met behulp van landelijke subsidies houd je bovendien de kosten enigszins in de hand

Dubbel glas voor een beter isolatie

Duurzamer wonen met de juiste woonbeleving betekent ook kiezen voor de juiste isolatie ,iets dat al simpel kan door het plaatsen van dubbel glas. Isolatie vormt steeds de basis voor duurzamer wonen. Het levert je bovendien een verbeterd energielabel op en dit is goed voor de waarde van je woning. Nou kun je groots uitpakken en fors investeren in het isoleren van het dak, de muren en de vloer, maar dan ben je toch al snel duizenden euro verder. Je kunt in eerste instantie ook kiezen voor een simpelere oplossing in de vorm van tochtstrips en betere raamdecoratie. Plisségordijnen bijvoorbeeld, verbeteren de isolatie en het wooncomfort. Dit heeft vooral te maken met de honingraatstructuur van deze gordijnen.