Premies ramen in 2021

Wij zetten alle premies voor ramen in 2021 op een rijtje. Met deze subsidies wordt het nog interessanter om oude ramen en deuren te vervangen.

Premie voor HR-glas

Als je in een bestaande woning hoogrendementsbeglazing laat plaatsen, krijg je een premie van 16 euro per m2 van netbeheerder Fluvius. Beschermde afnemers krijgen 56 euro per m² glasoppervlak.

Voorwaarden

  • Het glas heeft een U-waarde ≤ 1,0 W/m²K
  • De beglazing moet door een aannemer geplaatst worden
  • De woning moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet vóór 1 januari 2006
  • De aanvraag moet ingediend worden uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur

Aanvragen

Vraag deze ramen premie aan via de website van Fluvius. Volgende documenten zijn verplicht toe te voegen:

  • Een kopie van alle facturen
  • Een attest met technische informatie over de geplaatste beglazing
  • Foto’s van het geplaatste glas genomen langs de buitenkant van het gebouw

Totaalrenovatiebonus

Wanneer je drie of meer energiebesparende investeringen doet, waaronder bijvoorbeeld een vernieuwing van het buitenschrijnwerk, heb je recht op de totaalrenovatiebonus. Deze bonus krijg je bovenop bestaande premies.

Het bedrag van de totaalrenovatiebonus hangt af van het aantal investeringen dat je gedaan hebt. Het maximumbedrag ligt vast op 4.750 euro.

Leer meer over de totaalrenovatiebonus >

Huur- en isolatiepremie

In België zijn er nog heel wat slecht geïsoleerde huurwoningen. Daarom geeft de overheid een premie voor nieuwe ramen en deuren. Het premiebedrag voor dit soort sociaal beglazingsproject bedraagt 85 euro per m² en 200 euro per dossier voor de projectpromotor.

Leer meer over de huur- en isolatiepremie >

Premie ramen voor nieuwbouw

Er is geen premie voor ramen en deuren in een nieuwbouw. Maar hoogisolerend buitenschrijnwerk heeft wel een invloed op het E-peil van de woning. Op die manier kan het toch bijdragen tot een onrechtstreekse subsidie, namelijk een vermindering van je kadastraal inkomen met 50% of 100% gedurende 5 jaar indien het E-peil een bepaalde norm bereikt.

Extra ramen premies van provincies en gemeenten

Naast bovenstaande premies voor nieuwe ramen, zijn er ook nog provincies en gemeenten die zelf initiatieven lanceerden. Gebruik deze zoekfunctie om te kijken voor welke premies jij in aanmerking komt.


PS: dit zijn de ramen premies van 2021. Elk jaar worden bestaande financiële tegemoetkomingen aangepast (bv. bedrag, looptijd, voorwaarden…). Voor de premies van volgend jaar zullen we binnenkort een update publiceren.