Ramen in geanodiseerd aluminium

Heel wat mensen kiezen voor gelakte ramen. Maar er is nog een mogelijkheid: anodiseren. Geanodiseerde ramen hebben een unieke uitstraling en een extra lange levensduur.

Wat is een anodisatie?

Anodiseren is een oppervlaktebehandeling voor aluminium. Ze is afgeleid van de term ‘anodisch oxideren‘. Via een elektrochemisch proces ontstaat er een oxidelaag die het metaal beschermt.

Wat anodisatie zo speciaal maakt is dat de oxidelaag ontstaat uit het aluminium. Ze is dus moleculair geïntegreerd. De verbinding is bijzonder sterk, wat een lange levensduur garandeert.

Dikte van de oxidelaag

Tijdens het productieproces wordt de dikte van de oxidelaag bepaald. Die verschilt per toepassing. Voor de binnenkant is een anodisatie van 5 tot 10 micron voldoende. Voor buitenlocaties kiest men doorgaans een dikte van 15 tot 25 micron. In sommige gevallen is een dikkere laag nodig. Bijvoorbeeld bij gebouwen aan de kust, die worden blootgesteld aan de zilte zeelucht. Deze ramen en deuren krijgen een anodisatie van 25 micron of meer voor een optimale bescherming.

De voordelen van geanodiseerde aluminium ramen

Aluminium anodiseren biedt verschillende voordelen:

  • Uitstraling. Anodisatie accentueert de aluminiumstructuur, waardoor het een ‘warme’ uitstraling krijgt.
  • Bescherming. Geanodiseerde ramen zijn beter bestand tegen corrosie, wat hun levensduur verlengt.
  • Kleurvast. De ramen zijn niet onderhevig aan uv-licht.

Geanodiseerd aluminium schoonmaken

Hoewel geanodiseerde ramen nog duurzamer zijn, moet je toch opletten met het onderhoud ervan. Gebruik steeds een pH-neutraal schoonmaakmiddel. Bijtende reinigingsmiddelen zullen de oxidelaag aantasten. Normaal gezien is een jaarlijkse schoonmaakbeurt voldoende. Op plaatsen waar er veel vervuiling is, bijvoorbeeld langs een drukke straat, kan je het aluminium tweemaal per jaar reinigen.

Qualanod

Op sommige technische fiches zie je de naam ‘Qualanod‘ staan. Dat is een internationaal kwaliteitslabel voor het anodiseren van aluminium. Licentiehoudende bedrijven worden regelmatig gecontroleerd op het vlak van procedé en procesparameters. Op deze manier ben je zeker dat de producten aan de kwaliteitseisen voldoet.

Informeer bij je leverancier

Niet alle leveranciers van aluminium ramen en deuren bieden een anodisatie aan. Vraag dus eerst of deze oppervlaktebehandeling mogelijk is voordat je een bestelling plaatst.