Waarom beslaan ramen?
Ramen beslaan wanneer de lucht aan de ene kant van het raam warmer is dan de lucht aan de andere kant.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Wanneer deze in contact komt met een koud raam, koelt het raam af tot onder het dauwpunt van de lucht en ontstaat er condens.
Je kan dit vergelijken met het aandampen van een bril wanneer je van de koude buitenlucht een warme kamer binnenstapt. Of de condensvorming op een koud glas tijdens warme zomerdagen.
Is condens op ramen slecht?
Soms wel, soms niet. Het hangt ervan af waar de condens ontstaat:
- Ramen beslaan aan de binnenkant: Dit is een teken van een hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht zal dan neerslaan op koude oppervlakken, zoals ramen. Je kan dit oplossen door goed te ventileren en een ontvochtiger te plaatsen.
- Ramen beslaan aan de buitenkant: Condens aan de buitenkant ontstaat wanneer er na een koude nacht een relatief warme ochtend volgt. Indien het raam trager opwarmt dan de buitenlucht, zal die warme lucht neerslaan op het glas. Dit is trouwens geen probleem. Het is een teken dat je ramen goed isoleren.
- Ramen beslaan tussen twee glaslagen: Zit er vocht tussen het glas? Dan heb je waarschijnlijk een lek door een foute montage, glasbreuk of slijtage. Je laat dit best zo snel mogelijk herstellen door de leverancier.
Hoe voorkom je dat ramen beslaan aan de buitenkant?
Condens aan de buitenkant hoef je helemaal niet te voorkomen. Er is namelijk niets mis met je ramen. Integendeel, het bewijst dat je glas uitstekend isoleert.
Hoe voorkom je dat ramen beslaan aan de binnenkant?
Er zijn verschillende oplossingen voor ramen die regelmatig beslaan langs de binnenkant.
Verlucht de ruimte voldoende. Zet minstens drie keer per dag gedurende 5 minuten de ramen open. Je kan ook voor ventilatieroosters boven de ramen kiezen. Of nog beter: installeer een mechanisch ventilatiesysteem (type C of D).
Daarnaast kan je een luchtontvochtiger plaatsen. Dit toestel zuigt vochtige lucht op, condenseert het en blaast droge lucht uit. Op deze manier daalt de luchtvochtigheid in huis en is er minder kans op ramen die beslaan.
Heb je nog enkel glas? Dan raden we aan om dit te vervangen door superisolerend twee- of drielaags glas.