PVC ramen

PVC ramen blijven een populaire keuze in Vlaanderen. Want de kunststof profielen vragen bijzonder weinig onderhoud. Bovendien hebben PVC ramen en deuren nog een heleboel andere voordelen. Ontdek ze allemaal op deze pagina.

Voordelen van PVC ramen

Er zijn verschillende redenen om voor kunststof raamprofielen te kiezen. Wij zetten de voordelen op een rijtje:

 • Onderhoudsgemak. Vuil dat zich op de ramen vastzet is makkelijk te reinigen. Een beetje water en een spons is voldoende. PVC is dus heel onderhoudsvriendelijk.
 • Isolatie. Kunststof heeft van nature een hoge isolatiewaarde. Daardoor is dit materiaal uitermate geschikt voor BEN- en passiefwoningen.
 • Prijs/kwaliteit. In vergelijking met aluminium en hout is PVC een heel voordelige keuze. Ideaal voor wie budgetvriendelijk wil bouwen.
 • Recycleerbaar. Ramen en deuren in PVC zijn volledig recycleerbaar. Ze maken deel uit van een circulaire economie.

Nadelen van PVC ramen

Net zoals alle andere materialen, hebben ook kunststof ramen enkele nadelen. Een overzicht:

 • Krasgevoelig. Krassen zijn makkelijk zichtbaar. Zorg dus steeds dat je sponsen en zeemvellen goed proper maakt om zand te verwijderen.
 • Niet overschilderbaar. Ben je de kleur van jouw ramen beu? PVC ramen kan je niet zomaar overschilderen. Dat is bij hout wel het geval.

Aandachtspunten

Bij de aankoop van ramen en deuren in kunststof zijn er nog enkele aandachtspunten om in je achterhoofd te houden.

Eerst en vooral is PVC minder sterk dan aluminium. Vooral bij grote raampartijen- iets wat we bij moderne architectuur vaak zien – kan dit een probleem vormen. Stem dus goed af met de raamfabrikant en je architect omtrent de technische eisen van de profielen.

Daarnaast is PVC gevoelig voor uitzetting onder invloed van warmte. Zeker wanneer je voor een heel donkere kleur kiest. Bij een onzorgvuldige installatie kan dit ervoor zorgen dat ramen en deuren een beetje klemmen.

Kostprijs PVC ramen

Hoeveel kosten PVC ramen en deuren?” Dat is een vraag die elke (ver)bouwer zich stelt.

Een vast raam van 1 x 1 meter kost ongeveer €400 (inclusief glas en plaatsing). Een draai-kiepraam van dezelfde afmetingen kost circa 150 euro meer.

Andere factoren die een invloed hebben op de prijs van PVC ramen zijn:

 • De afmetingen (grote ramen kosten natuurlijk meer dan kleine exemplaren)
 • De vorm (vierkant, rechthoekig, rond, hoekraam…)
 • De draaifunctie (vast, draai of draai-kiep)
 • De isolatiewaarden (profielen en glas)
 • Extra’s (bv. isolerende afstandshouders, speciale handgrepen, sloten…)

Benieuwd hoeveel de PVC ramen kosten voor jouw woning? Dan raden wij aan om meerdere offertes op te vragen. Prijzen van aanbieders verschillen al gauw enkele honderden euro’s. Op die manier kan je weer wat besparen op de bouw of renovatie van je woning.

Stijlen

Zowel liefhebbers van een moderne vormgeving als een klassieke uitstraling vinden hun ding. Want kunststof ramen en deuren bestaan in diverse stijlen. Ook op het vlak van RAL-kleuren is er een overvloed aan keuze. Er is dus altijd wel een passend model voor jouw huis of appartement. 

Leveranciers

Ontdek snel de beste firma’s voor PVC ramen en deuren in jouw provincie: