Houten ramen

Hout is een schitterend natuurproduct. Het is het perfecte materiaal om ramen te vervaardigen. Want houten ramen en deuren bieden allerlei voordelen. Ontdek alle informatie over deze profielen in onderstaande hoofdstukken.

Voordelen van houten ramen

Hoewel de meeste mensen tegenwoordig voor aluminium of PVC kiezen, hebben houten profielen nog enkele pluspunten. Bijvoorbeeld:

  • Isolatiewaarde. Hout heeft van nature een hoge isolatiewaarde. Bij kunststof of aluminium moet men meerdere kamers gebruiken. Bij houten ramen is dat niet nodig.
  • Stijlvol. Dit natuurlijke materiaal heeft een stijlvolle uitstraling die mooi aansluit bij een klassieke of landelijke architectuur.
  • Ecologisch. Ramen en deuren in hout zijn erg ecologisch. Ze komen van een hernieuwbare materiaalbron en zijn bovendien 100% recycleerbaar.
  • Overschilderbaar. Nog een voordeel van houten ramen is dat je ze makkelijk een nieuw kleurtje kan geven. Dat is bij aluminium en PVC veel moeilijker.

Nadelen van houten ramen

Net zoals alle andere materialen, heeft ook hout enkele nadelen. Enkele zaken om mee rekening te houden:

  • Onderhoud. Om de houten profielen mooi te houden, moet je ze na enkele jaren opnieuw vernissen of schilderen.
  • Rot. Bij een slecht onderhoud kan het hout rotten, met blijvende schade tot gevolg. Een professionele plaatsing en regelmatig onderhoud zijn dus aangeraden.

Aandachtspunten

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat houten buitenschrijnwerk kopen. Dat is een goed idee. Maar laat je dan goed informeren over de verschillende houtsoorten. Want er zijn erg veel mogelijkheden: eik, meranti, padouk, afrormosia, merbau… noem maar op. Elke soort heeft specifieke eigenschappen met bijpassende voor- en nadelen. Vraag raad aan je raamleverancier om de juiste keuze te maken.

Wil je zo ecologisch mogelijk bouwen? Koop dan houten ramen met een FSC-label. Dit label toont aan dat de bomen uit een duurzaam beheerd bos komen. Zo ondersteun je het milieu en de lokale bevolking.

Kostprijs houten ramen

Qua kostprijs liggen houten ramen tussen aluminium en kunststof. Om je een idee te geven: een vast raam in hout van 1 op 1 meter kost ongeveer €400 (glas en plaatsing inbegrepen). Een groot vast raam van 2 op 1,5 meter zal ongeveer €1000 kosten.

Natuurlijk kunnen we geen vaste prijs op deze ramen plakken. Want er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden:

  • De afmetingen (groot of klein)
  • Vast, draai of draai-kiep raam
  • De houtsoort (sommige zijn duurder dan andere)
  • Opties (dubbele of driedubbele beglazing, soort klink, veiligheidsslot…)

Benieuwd hoeveel houten ramen kosten? Vraag een offerte voor jouw project. Het is een goed idee om meerdere prijzen te vergelijken. Op deze manier krijg je een beter beeld van de huidige marktprijzen en kan je al gauw honderden euro’s besparen.

Stijlen

Houten ramen hoeven geen klassieke uitstraling te hebben. Tegenwoordig vinden we ook in heel wat moderne woningen houten profielen terug. Kortom: alle stijlen zijn mogelijk. Zelfs grote schuiframen bestaan tegenwoordig in hout.

Bovendien kan je de stijl van je houten schrijnwerk snel en eenvoudig veranderen door ze een likje verf te geven. Een nieuwe kleur doet wonderen. Bovendien beschermt deze verflaag het hout tegen regen en andere neerslag.

Leveranciers

Op haalmeeruituwramen.be ontdek je alle bedrijven in jouw buurt die houten ramen en deuren produceren. Vergelijk ze en maak een afspraak voor meer informatie: