Aluminium ramen

Aluminium ramen en deuren zijn enorm populair. Dat komt omdat ze enkele interessante voordelen hebben. Hieronder vind je meer informatie over de plus- en minpunten, de mogelijke stijlen, richtprijzen, leveranciers en veel meer. Kortom: alles wat je moet weten over deze metalen profielen.

Voordelen van aluminium ramen

Aluminium is vandaag de dag een van de meest populaire materialen voor ramen en deuren. Dat komt grotendeels door de vele voordelen:

 • Onderhoudsvriendelijk. Aluminium ramen vragen weinig of geen onderhoud. Ze zijn roestvrij en verkleuren niet. Af en toe het vuil verwijderen met een sponsje of een zeemvel is voldoende.
 • Sterk. Dit materiaal is heel sterk. Hierdoor is het geschikt voor grote raampartijen. Voor barsten hoef je geen schrik te hebben. Deze sterkte laat ook heel slanke randen toe, wat een pluspunt is bij moderne architectuur.
 • Goed isolerend. Metaal is niet meteen de beste isolator. Maar door het gebruik van meerdere kamers in aluminium raamprofielen hebben ze toch een goede isolatiewaarde.
 • Recycleerbaar. Ga je na enkele decennia je ramen vervangen? Dan is het goed om te weten dat aluminium 100% recycleerbaar is. Je maakt dus een milieubewuste keuze.

Nadelen van aluminium ramen

Spijtig genoeg is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want ramen in aluminium hebben ook enkele nadelen:

 • Kostprijs. Aluminium ramen zijn doorgaans duurder dan vergelijkbare ramen in PVC. Voor één raam is het verschil niet zo groot, maar op een volledig bouwproject weegt dit wel door.
 • Niet overschilderbaar. Houten kaders kan je zonder problemen schilderen en een nieuw kleurtje geven. Dat is bij aluminium niet mogelijk. Je zit dus vast aan de kleur waarin ze werden geleverd.

Aandachtspunten

Ben je van plan om voor aluminium te kiezen? Vergelijk dan zeker de U-waarde tussen verschillende leveranciers. Deze waarde geeft de isolatiegraad weer. Lager is beter. Dit cijfer is verbonden aan het aantal ‘kamers’ (thermische onderbrekingen) in het profiel.

Hoewel aluminium heel sterk is, laat je best de draagkracht controleren bij driedubbele beglazing. Want dit glas is nog heel wat zwaarder dan dubbele beglazing. Extra verstevigingen in het kader voorkomen vervormingen.

Kostprijs aluminium ramen

De prijs van aluminium ramen is misschien wel het grootste nadeel. Want ze zijn niet goedkoop. Voor een vast raam van 1×1 meter betaal je ongeveer €600 (inclusief glas en plaatsing). Een draai-kiepraam van dezelfde afmetingen kost circa 150 euro meer.

Uiteraard zijn er verschillende factoren die de kostprijs beïnvloeden, zoals:

 • Formaat
 • Vorm (vierkant, rechthoekig, rond, hoekraam…)
 • Vast, draai of draai-kiep
 • Isolatiegraad (profielen en glas)
 • Opties (isolerende afstandshouders, klink, veiligheidsslot…)

Wil je weten hoeveel aluminium ramen kosten voor jouw project? Vraag een offerte bij meerdere aanbieders en vergelijk ze op basis van hun prijs en kwaliteit. Met het vergelijken van offertes bespaar ja al gauw enkele honderden euro’s op een volledige woning.

Stijlen

Wie denkt dat aluminium ramen enkel voor moderne woningen geschikt zijn, is verkeerd. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in alle mogelijke stijlen. Heb je bijvoorbeeld een klassiek rijhuis of een landelijke pastorijwoning? Dan is er steeds een passende stijl. Er bestaan zelfs aluminium steellook ramen die lijken op gietijzer – ideaal om jouw gevel een authentieke toets te geven.

Leveranciers

Op onze website vind je de beste bedrijven voor ramen en deuren in aluminium: