Ramen in bijgebouwen

Droom jij van een houten bijgebouw in je tuin, zoals een poolhouse, tuinkantoor of gastenverblijf? Dan moet je ook nadenken over de ramen die erin komen. Op deze pagina vind je belangrijke informatie over de soorten en materialen, samen met een paar nuttige tips.

Soorten ramen

In bijgebouwen vinden we allerlei soorten ramen terug. Het meest opvallende zijn de grote raampartijen van vloer tot plafond. Die bieden een mooi uitzicht op de tuin. Meestal bevatten deze ramen een of meerdere glazen taatsdeuren, zodat je het bijgebouw kan openzetten in de zomer. Daarnaast zijn er meestal nog kleinere ramen in de zijkant van het gebouw. De puntgevel wordt dikwijls versierd door een rond of ovale raampje – ook gekend als een ossenoog. Dat is een leuke blikvanger.

Materialen

De meeste houten bijgebouwen, zoals eiken poolhouses, hebben buitenschrijnwerk in een van volgende materiaalsoorten:

Staal/gietijzer

Traditioneel werden houten bijgebouwen voorzien van ramen in staal of smeedijzer. Dat past perfect bij eikenhout. Het zorgt voor een stijlvol contrast tussen de zwarte profielen en de warme houtkleur.

Hoewel ze een prachtige authentieke look hebben, presteren smeedijzeren ramen niet al te best op het vlak van isolatie. Daar scoort het volgende materiaal beter.

Aluminium

Vandaag de dag zijn steellook ramen in aluminium erg populair. Ze lijken op traditioneel gietijzer, maar combineren dit met de voordelen van moderne alu profielen. Dit wil zeggen dat ze uit meerdere kamers met een thermische onderbreking bestaan. Hierdoor ligt de isolatiewaarde veel hoger. In geïsoleerde bijgebouwen, zoals een poolhouse of tuinkantoor, zijn alu steellook ramen dus een uitstekende keuze.

eiken bijgebouw royal oak buildings

Vakverdeling

Nog iets dat we vaak zien bij ramen in eiken bijgebouwen, is een vakverdeling. Het raam wordt dan door middel van dunne aluminium/gietijzer stroken onderverdeeld in kleinere stukjes. De afmetingen van deze vakverdeling kies je zelf. Let er wel op dat ze in verhouding zijn met de afmetingen van het raam.

Zaken om rekening mee te houden

  • Grote ramen laten veel licht en warmte binnen. Door middel van een dakoversteek kan je het binnenin toch koel houden.
  • Gebruik een neutraal schoonmaakmiddelen om de ramen te reinigen. Chemische middelen en schurende materialen moet je vermijden.
  • Als het bijgebouw uit meerdere ruimtes bestaat, kan je ook binnen stalen deuren installeren. Zo past alles bij elkaar.