Steellook ramen: hipper dan ooit

Steellook ramen duiken steeds vaker op. Dat is helemaal geen verrassing, want deze ramen hebben een prachtige robuuste uitstraling. Ze geven een flinke dosis karakter aan jouw woning. Bovendien zijn de moderne varianten niet meer te vergelijken met de traditionele smeedijzeren exemplaren, want ze presteren veel beter op het vlak van isolatie en onderhoud.

Meer weten over dit type ramen? In dit artikel hebben we de belangrijkste info verzameld.

Vroeger: stalen profielen

Vroeger gebruikte men staal (of smeedijzer/gietijzer) voor de productie van raamprofielen. Dit gietijzer was vrij goedkoop en erg sterk, waardoor we deze ramen dikwijls terugzagen in fabriekspanden. Over de jaren heen doken steeds nieuwere en betere materialen op, zoals pvc en aluminium. Hierdoor werden stalen ramen minder populair. Tot voor kort…

Nu: steellook in aluminium

Vandaag de dag zijn steellook ramen weer helemaal in. Dat komt omdat ze tegenwoordig voldoen aan de strenge isolatienormen. Want de nieuwste varianten worden niet langer gemaakt van zwart staal maar uit aluminium.

Met steellook profielen combineer je alle voordelen van aluminium met de authentieke uitstraling van smeedijzer. De frames isoleren goed, zijn bijna onverslijtbaar, kleurvast en onderhoudsvriendelijk.

PS: er bestaan tegenwoordig ook kunststof profielen die eruitzien als staal. Die bieden dezelfde voordelen.

steellook ramen

Waar passen steellook ramen?

Deze ontwerpstijl zien we voornamelijk bij landelijke woningen. Want zwarte steellook profielen met vakwerk sluiten mooi aan bij deze architectuurstijl. Toch zijn er veel meer mogelijkheden. Ook in een klassieke woning passen deze profielen. Sommige architecten gebruiken ze zelfs in een modern gebouw, om wat contrast te scheppen met de rest van het ontwerp.

Een zwart kleurtje

Traditionele smeedwerk heeft doorgaans een zwarte kleur. Maar de moderne aluminium profielen zijn in principe verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Toch kiezen de meeste mensen voor een zwarte RAL 9005 structuurlak. Deze tint leunt het best aan bij de originele kleur van smeedijzer. En de structuurlak zorgt voor een subtiel reliëf, waardoor het oppervlak een robuuste uitstraling krijgt.

steellook ramen met vakwerk

 

De kostprijs

Aluminium met een steellook is doorgaans 15 à 20% duurder dan de standaard rechte profielen. Je betaalt dus iets meer voor dit buitenschrijnwerk. Maar de smaakvolle uitstraling van deze ramen is natuurlijk onbetaalbaar. Bovendien is deze meerprijs over de levensduur van de ramen verwaarloosbaar.

Waar vind ik steellook ramen?

Goed nieuws: zowat elke producent biedt dit raamtype aan. Reynaers, Belisol, Profel… hebben allemaal profielen met een steellook in hun assortiment zitten.

Het is altijd een goed idee om meerdere offertes te vergelijken. Want de prijzen durven weleens te verschillen. Zorg er wel voor dat je alle offertes op een correcte manier vergelijkt. Anders maak je alsnog de foute keuze.