Waarom ramen vervangen?

Ramen hebben een beperkte levensduur. Vroeg of laat moet je ze vervangen. Dat kan om vijf verschillende redenen.

5 Redenen om ramen te vervangen

Esthetiek

Heel veel mensen vervangen hun ramen omwille van esthetische redenen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien zijn de profielen beschadigd doorheen de jaren, of hebben ze hun kleur verloren. Moderne profielen zijn ook slanker dan die van enkele jaren geleden.

Het buitenschrijnwerk bepaalt mee de uitstraling van de woning. Door oude ramen te vervangen door nieuwe krijgt de gevel een nieuw elan.

Isolatie verbeteren

Vandaag de dag zijn er nog heel wat Belgische huizen en appartementen met enkel glas en profielen die veel warmte doorlaten. Hierdoor liggen de verwarmingskosten van deze woningen vrij hoog.

Onder invloed van de stijgende energieprijzen gaan we steeds meer op zoek naar manieren om minder energie te verbruiken. Oude ramen vervangen is een van die oplossingen. Moderne profielen en beglazingen isoleren veel beter dan producten van tien of twintig jaar geleden. Ze voorkomen warmteverliezen, waardoor de verwarmingsketel minder hard moet werken om de kamers op temperatuur te houden en je stookkosten dalen.

Dankzij deze besparing betaalt deze investering zich op termijn terug.

Maar het is ook goed nieuws voor Moeder Natuur. Met een lager energieverbruik verkleint de ecologische voetafdruk van je woning. Zo help je mee aan een duurzame toekomst voor volgende generaties.

Akoestisch comfort verhogen

Ramen maken deel uit van de thermische isolatieschil. Daarnaast zorgen ze voor een akoestische isolatie. Ze houden omgevingsgeluiden tegen. Dat is vooral belangrijk voor woningen die gelegen zijn naast drukke wegen of industrieterreinen.

Oude ramen vervangen door nieuwe kan ervoor zorgen dat het binnen stiller is. Dat is niet alleen ’s nachts een meerwaarde, wanneer je slaapt, maar ook overdag. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een constante blootstelling aan lawaai een negatieve invloed op onze gezondheid heeft.

Ruimer uitzicht

Je hoeft geen ramen te vervangen door nieuwe exemplaren in dezelfde afmetingen. Deze renovatiewerken zijn het perfecte moment om de bestaande raamopeningen te herzien. Misschien kan je een traditioneel vast raam vervangen door een groter schuifraam, zodat je een beter zicht hebt op de tuin.

Door raamopeningen te vergroten laat je meer licht de woning binnen. Dit heeft een verruimend effect. Je woning lijkt groter door het extra natuurlijk licht.

Veiligheid verbeteren

Een laatste reden waarom we ramen vervangen is de veiligheid. In sommige situaties is het noodzakelijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals de plaatsing van veiligheidsglas of inbraakwerende sloten. De integratie van raamcontacten voor een alarm is ook een meerwaarde.

Helaas bestaat een 100% veilige woning niet. Maar deze aanpassingen kunnen er wel voor zorgen dat inbrekers het veel moeilijker hebben, en na verloop van tijd hun inbraakpoging staken.

oude ramen vervangen

Tips om ramen te vervangen

  • Vraag meerdere offertes op en controleer of ze inhoudelijk overeenstemmen om correct te vergelijken.
  • Let erop dat in de werken alles is inbegrepen, zoals het plaatsen van vensterbanken en afwerking van de dagkanten.
  • Investeer in HR-beglazing en hoogisolerende profielen, maar blijf kritisch. Soms is de meerkost voor een kleine verbetering van de Uw-waarde te hoog.
  • Kijk of je in aanmerking komt voor een premie.
  • Denk na over de afmetingen. Wil je ramen in hetzelfde formaat, of mag de raamopening groter?
  • Laat jezelf goed informeren over de technische eigenschappen van de profielen en het glas.