De Ug, Uf en Uw-waarde van ramen eenvoudig uitgelegd

Wie op zoek is naar nieuwe ramen en offertes vergelijkt, heeft waarschijnlijk al enkele cijfers omtrent de Ug, Uf en Uw-waarde gezien. Maar wat betekenen die nu precies? In dit artikel geven we een eenvoudige uitleg.

De betekenis van deze waarden

Voor wie weinig tijd heeft; de betekenis van deze isolatiewaarden in twee zinnen of minder.

  • Ug-waarde: de Ug-waarde vertelt meer over de isolatiegraad van het glas. Deze mag maximum 1.1 W/m²K bedragen volgens de EPB-wetgeving.
  • Uf-waarde: de Uf-waarde zegt hoe goed het frame (raamkader in hout, aluminium of pvc) geïsoleerd is.
  • Uw-waarde: zegt hoe goed het volledige raam isoleert (op basis van de Ug en Uf-waarde).

Ug-waarde van de beglazing

Zoals eerder al gezegd, tont de Ug-waarde de isolatiewaarde van de beglazing. Op deze manier weet je hoeveel warmte het glas doorlaat. Minder is natuurlijk beter. Daarom streeft men naar een zo laag mogelijke Ug-waarde.

Dankzij allerlei technologische innovaties lukt dit steeds beter. Tegenwoordig heeft dubbele HR-beglazing een Ug-waarde van 1,1 à 0,8 W/m²K. Kies je voor drievoudige beglazing? Dan daalt de Ug-waarde tot wel 0,5 W/m²K. Dat is ideaal voor passiefhuizen.

Uf-waarde van het frame

Natuurlijk speelt ook de isolatiegraad van het frame mee. Dat noemen we de Uf-waarde.

Die wordt enerzijds bepaald door het materiaal. Er is namelijk een verschil tussen hout, pvc en aluminium. PVC ramen hebben gemiddeld betere isolatiewaarden dan hout. Hout presteert dan weer beter dan aluminium.

Belangrijk om te weten is dat er zelfs binnen eenzelfde materiaalgroep verschillen zijn. Om je een idee te geven: een houten raam met een profieldikte van 100 mm in loofhout heeft een Uf-waarde van ongeveer 1,75 W/m²K, terwijl hetzelfde profiel in naaldhout met 1,48 W/m²K iets beter scoort.

Anderzijds speelt ook de opbouw van het profiel een rol. Moderne ramen in aluminium bestaan uit meerdere kamers met een thermische onderbreking. Des te meer kamers er zijn en des te beter de thermische onderbreking is opgebouwd, des te lager de Uf-waarde.

Uw-waarde van het volledige raam

Als consument kijk je best naar de Uw-waarde. Die toont de isolatiegraad van het volledige raam. Een raam met een Uw-waarde van 1,1 W/m²K laat dus minder warmte door dan eentje van 1,5 W/m²K.

Hoe deze score tot stand komt? Simpel; door de Ug-waarde, Uf-waarde en afstandshouders in rekening te brengen. Door op één van deze drie factoren te investeren (bijvoorbeeld drievoudige beglazing i.p.v. dubbel glas in hetzelfde profiel met dezelfde afstandshouders) verlaag je de totale Uw-waarde.

Hieronder vind je een tabel om snel de isolatiewaarde van het volledige raam te berekenen:

uw-waarde berekenen tabel

Is lager altijd beter?

Doorgaans wel. Want met een betere isolatie verlagen jouw stookkosten.

Toch moet je ook een financiële afweging maken. Want de best presterende beglazing, profielen en afstandshouders zijn niet goedkoop. Soms betaal je veel geld voor een kleine verbetering. Spreek dus goed af met je EPB-verslaggever, architect en raamproducent om te bepalen of de meerkost effectief de moeite waard is.

U-waarde berekenen

Er zijn verschillende websites waar je de U-waarde van je ramen kan berekenen, zoals deze. En op energiesparen.be vind je een handige tabel. Natuurlijk kan je ook steed bij jouw EPB-verslaggever terecht. Die kan verschillende combinaties simuleren, zodat je makkelijker een keuze maakt.