Wat is een stolpraam?

Wanneer je naar een raamproducent stapt, zie je meteen dat er verschillende soorten ramen bestaan. Een van die soorten is het stolpraam. Maar wat is dat nu precies? Het antwoord lees je op deze pagina.

Stolpramen: vleugelramen zonder middenstijl

Een stolpraam is een opendraaiend raam met twee vleugels zonder middenstijl. Wanneer je het raam volledig opent, heb je dus een grote opening, zonder verticale steun in het midden van het kader. Dat is bijzonder handig tijdens het verhuizen. Daarom noemt men dit raamtype ook wel eens een verhuisraam.

Stolpramen zijn ook verkrijgbaar als draai/kiepraam. Dat is een veilige manier om je woning te verluchten. Daarnaast kan je zelfs kiezen voor stolpramen die enkel naar buiten openen. Dat is handig indien de ruimte niet geschikt is voor een naar binnen openend raam. Het nadeel is wel dat er in dit geval geen kiepfunctie mogelijk is.

Hoeveel kost een stolpraam?

De prijs van een stolpraam is afhankelijk van de afmetingen, het gekozen materiaal (aluminium, pvc of hout) en de isolatiegraad.

Hieronder vind je enkele richtprijzen voor een stolpraam van 1,5 x 1,5 meter (prijzen incl. btw):

  • Pvc: vanaf €800
  • Aluminium: vanaf €1.500
  • Hout: vanaf €1.300

Zoals steeds is het een goed idee om bij meerdere raamleveranciers een offerte op te vragen. Enkel zo kan je correct vergelijken.