Kan je aluminium ramen schilderen?

Stel dat je een woning hebt gekocht met aluminium ramen, maar je bent geen fan van de huidige kleur. Kan je de aluminium profielen dan schilderen?

Het antwoord is; ja! In tegenstelling tot wat men vaak beweert is het wel mogelijk om aluminium ramen te verven. Voor een mooi eindresultaat is er wat voorbereiding nodig. Wij maakten een overzicht van alle stappen.

Aluminium ramen schilderen doe je zo

Het schildersproces bestaat uit drie stappen:

  1. Voorbereidingen
  2. Primer aanbrengen
  3. Afwerkingslagen

Stap 1: voorbereidingen

Voordat je start met het schilderen van de aluminium profielen moet je ervoor zorgen dat alles proper is. Maak eerst de ramen schoon met een beetje water. Van zodra alles droog is, ontvet je het raamkader en droog je alles af met een propere doek.

Bij schilderwerken moet je vermijden om het glas vuil te maken. Breng daarom schilderstape aan op de randen.

Stap 2: primer aanbrengen

Het is een goed idee om eerst een primer aan te brengen. Dan hechten de afwerkingslagen beter. Voor aluminium ramen gebruik je een grondlaag voor non-ferrometalen. Van zodra de primer droog is, ga je er nog eens met een licht schuurpapiertje over. Stof alles af.

Stap 3: afwerkingslagen

Breng tenslotte twee afwerkingslagen aan. Houd rekening met de droogtijd voordat je aan de tweede laag begint. Die kan je aflezen op de verpakking. Verwijder de afplaktape terwijl de verf nog nat is.

Schilderwerken uitbesteden?

Wil je jouw aluminium ramen een nieuw kleurtje geven maar ben je niet zo handig? Zoek dan een schilder in de buurt. Opgelet: niet elke vakman heeft ervaring met buitenschilderwerken. Informeer je dus goed bij de persoon in kwestie wanneer je een prijs offerte vraagt.