Ben je van plan om je oude ramen te vervangen? Of heeft jouw nieuwbouwwoning nog ramen en deuren nodig? Dan moet je offertes opvragen.
Voor heel wat mensen is dat geen pretje. Simpelweg omdat het veel tijd in beslag neemt en een complexe aangelegenheid is. Daarom geven we hieronder 5 tips om op een correcte manier raamoffertes te vergelijken.
PS: via onze website kan je snel en eenvoudig offertes opvragen bij meerdere raamproducenten. Zo wordt het nog eenvoudiger om prijzen te vergelijken.
Tip #1: zorg dat de inhoud hetzelfde is
Offertes vergelijken is onmogelijk wanneer de inhoud verschilt.
Stel dat je bijvoorbeeld twee raamoffertes hebt, waarbij de ene 500 euro goedkoper is dan de andere. Klinkt als een goed deal, toch? Maar wat als blijkt dat de goedkoopste offerte profielen bevat die veel slechter isoleren dan die uit de duurdere offerte? Dan wordt dit prijsverschil over de jaren heen tenietgedaan door hogere stookkosten.
Kijk dus goed na of alle prijsaanvragen inhoudelijk identiek zijn. Anders vergelijk je appelen met peren.
Ons advies: maak op voorhand een overzicht van de technische eisen waaraan je ramen moeten voldoen (materiaal, kleur, afwerking, isolatiegraad, enz).
Tip #2: controleer of alles is meegerekend
Om op een correcte manier offertes voor ramen te vergelijken, moet je controleren of alles is inbegrepen.
Kijk dus goed naar de voorziene werken. Is de totale prijs inclusief plaatsing? Of wordt dit een meerkost? En wat met het opkitten van de ramen? Zo zijn er nog tientallen andere zaken die wel of niet inbegrepen zijn. Ben je niet zeker? Vraag dan meer informatie aan de verkoper.
Ons advies: laat je niet verrassen door meerkosten die uiteindelijk toch niet in de offerte zaten.
Tip #3: het juiste btw-tarief
Een offerte met of zonder btw maakt een groot verschil.
Vaak staat de prijs inclusief btw op de offerte. Is dit niet het geval? Let er dan op dat de prijs nog zal stijgen.
Bovendien is er een verschil in het tarief. Bij renovaties wordt er 6% btw aangerekend, bij een nieuwbouw is dat 21%.
Ons advies: controleer of de verkoper het juiste btw-tarief hanteert.
Tip #4: vraag meerdere offertes op
Het is altijd een goed idee om bij meerdere firma’s een offerte op te vragen. Want vaak is er een serieus verschil tussen leveranciers. Soms heeft dit te maken met de grootte van het bedrijf (iemand die grote volume’s produceert kan waarschijnlijk betere inkoopprijzen bedingen), maar soms heeft het te maken met de drukte (iemand met een relatief lege agenda zal misschien goedkoper werken om het project toch binnen te halen, terwijl iemand met een bomvolle agenda misschien goed doorrekent omdat ze toch niets te verliezen hebben).
Ons advies: vraag bij minstens 3 bedrijven een offerte voor ramen.
Tip #5: lees de kleine lettertjes
Bij elk contract en elke offerte – of het nu gaat om ramen, een nieuwe keuken of een softwareabonnement – lees je best de kleine lettertjes. Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan. Is er iets niet duidelijk? Vraag dan uitleg aan de verkoper.
Ons advies: lees ook de algemene voorwaarden na.