Ramen afkitten: waarom is dat nodig?

Van zodra jouw nieuwe ramen geplaatst zijn, is er nog één klus die overblijft: de kitwerken. Want de ramen afkitten is een must voor elke woning. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

Waarom moet ik mijn ramen afkitten?

Deze elastische voeg heeft twee functies:

  1. Afwerking van de dagkant
  2. Extra isolatie

Raamprofielen zullen nooit volledig aansluiten op de gevelbekleding. Hiervoor heeft een baksteen een te grillige vorm. Door het opkitten van de ramen sluiten ze wel naadloos aan. Op deze manier vormen ze een geheel met de gevel. He komt de uitstraling van jouw woning ten goede.

Daarnaast voorkomt deze elastische voeg dat er warmte ontsnapt tussen de kieren. Het verschil is niet groot, maar alle beetjes helpen. Zeker wanneer je weet dat de isolatienormen steeds strenger worden.

Enkele aandachtspunten

Voordat je met het afkitten van de ramen start, zijn er enkele aandachtspunten om te overlopen.

Denk in de eerste plaats aan de kleur. Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel kies je een kleur die bij de raamprofielen past, ofwel stem je de kleur af op de gevelbekleding. Beide technieken zorgen voor een andere uitstraling. Vraag dus eventueel om een staaltje te plaatsen. Zo kan je beide kleuren vergelijken en jouw favoriet selecteren.

Verder is de kwaliteit van de siliconen erg belangrijk. Deze elastische voegen krijgen heel wat te verduren: regen, wind, vriestemperaturen … noem maar op. Voor een lange levensduur is het cruciaal dat je de juiste producten gebruikt. Want niet elke kit is geschikt voor het opvoegen van ramen.

Heb je oude ramen vervangen door nieuwe? Verwijder dan eerst de oude siliconen. Op deze manier ben je zeker van een optimale hechting van de nieuwe kit.

Zelf doen of uitbesteden?

Ramen afkitten kan je zelf doen – mits je het juiste materiaal hebt.

Toch raden we aan om deze klus over te laten aan een vakman. Die zorgt voor een mooie, egale afkitting. Hierdoor wordt deze voeg bijna onzichtbaar. Bovendien heeft hij alle kennis in huis over de gebruikte producten, spuittechnieken, enz. Met zijn ervaring gaat alles veel sneller.

Zitten de kitwerken in de offerte?

Tenslotte nog een tip: controleer of het afkitten van de ramen in de offerte zit. Want heel wat leveranciers voorzien dit niet in hun prijsopgave. Dit is belangrijk om verschillende offertes op een correcte manier te vergelijken.