Tips voor een vlotte plaatsing van je ramen
Tijdens een nieuwbouw of renovatie kan je vertragingen missen als kiespijn. Dus hoe zorg je ervoor dat de plaatsing van ramen vlot verloopt? Op deze pagina vind je alvast een paar nuttige tips.
Hoelang duurt het voor de ramen komen?
Ramen worden op bestelling gemaakt. Het is steeds maatwerk. Daarom duurt het relatief lang voordat ze klaar zijn. Reken op gemiddeld 10 à 12 weken tussen meting en plaatsing.
Natuurlijk kan dit door verschillende redenen oplopen. Denk bijvoorbeeld aan materiaaltekorten bij fabrikanten of profielen die omwille van kwaliteitsredenen worden afgekeurd na levering bij de installateur. Daar heb je spijtig genoeg geen controle over.
Maar geen paniek: deze wachttijd is het ideale moment om andere werken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het slijpen van sleuven voor elektriciteit, sanitair en andere technieken. Dat is een stoffig werkje waarvoor het goed is dat er nog geen ramen in het gebouw staan.
Zorg voor goede afspraken
Om een vlotte plaatsing te garanderen zijn goede afspraken nodig tussen de raamleverancier, de aannemer en eventuele andere partijen. Op deze manier kunnen ze alle werken tijdig inplannen. Zo ontstaat er geen onnodige vertragingen.
Bij een traditionele bouw kan de raamleverancier de ramen opmeten van zodra dit metselwerk klaar is. Pas daarna gaat alles in productie. Bij een houtskeletbouw lopen beide fasen min of meer samen. De houtskeletbouwer kan de raamopeningen zeer precies maken volgens de gewenste afmetingen. Hierdoor verloopt de plaatsing van het buitenschrijnwerk doorgaans wat sneller.
Maak de werf toegankelijk
Op een werf worden allerlei bouwmaterialen gestockeerd. Soms staan die in de weg van de installateurs. Maak de werf dus toegankelijk op de dag van de plaatsing. Soms is er ook een kraan nodig om de zware ramen op hun plaats te hijsen. Vraag aan de leverancier hoeveel ruimte deze vrachtwagen inneemt en plaats eventueel rijplaten om de stabiliteit te garanderen wanneer het geregend heeft.
Voorzie een elektriciteitsaansluiting
Er moet natuurlijk wat geboord worden om nieuwe ramen te installeren. Hoewel de plaatsers waarschijnlijk accugereedschap hebben, kan het nooit kwaad om een elektriciteitsaansluiting te voorzien. Dat mag ook een verlengkabel zijn.
Wat met schade tijdens de plaatsing?
Er bestaat altijd een kans dat een profiel of glas beschadigd wordt tijdens de plaatsing. Meld de schade meteen aan de leverancier (liefst telefonisch en via e-mail) en maak ook een paar foto’s als bewijsmateriaal. Normaal gezien is het de taak van de raamleverancier om deze schade te herstellen. Gebeurt dat niet, dan kan je een bedrag van de factuur inhouden totdat alles is opgelost. Bij een verkoop op plan, zoals een sleutel-op-deur huis, ben je ook beschermd via de Wet Breyne.