Welke ramen isoleren het best?

Er zijn verschillende manieren om te besparen op je verwarmingskosten. Door bijvoorbeeld dakisolatie te plaatsen. Of een oude cv-ketel te vervangen door een nieuwer, zuiniger model. Natuurlijk spelen ook de ramen een rol.

Maar welke ramen isoleren het best?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van twee factoren:

  1. De isolatiewaarde van de profielen
  2. De isolatiewaarde van het glas

Isolatiewaarde van de profielen

Niet elk materiaal isoleert even goed. Hout zal bijvoorbeeld beter de koude tegenhouden dan aluminium. Daarom kiest men bij aluminium ramen voor een meerkamersysteem.

De isolatiegraad van een materiaal drukken we uit in de U-waarde. Die duidt aan hoeveel warmte wordt doorgelaten. Des te kleiner de U-waarde, des te beter de isolatie.

Doorgaans isoleren houten ramen het best, gevolgd door PVC en tenslotte aluminium. Maar door allerlei technische innovaties wordt het verschil steeds kleiner. Ook in een energiezuinige woning kan je dus kiezen voor aluminium profielen.

Isolatiewaarde van het glas

Ook de beglazing speelt een rol. Het is geen verrassing dat driedubbele beglazing beter isoleert dan dubbel glas.

Enkele voorbeelden van U-waarden:

  • Dubbel glas: 2,8 W/m²K
  • Hoogrendementsglas: 1,0 W/m²K
  • Driedubbel glas: 0,6 W/m²K

Enkel glas heeft een isolatiewaarde van ongeveer 5,8 W/m²K. Dat is een heel pak slechter dan dubbele beglazing. Dit is trouwens een van de redenen waarom de overheid mensen stimuleert om hun oude ramen te vervangen.

Ramen die het best isoleren, kosten natuurlijk meer. Maar dat verschil betaalt zich sneller terug dan je denkt. Op energiesparen.be vind je een handige tool die de terugverdientijd berekent.