Bekabeling voor elektrische rolluiken

Elektrische rolluiken hebben natuurlijk stroom nodig om te functioneren. Daarom worden er voedingskabels gelegd van de verdeelkast naar de ramen. Wil je deze kabels zelf installeren? Ontdek dan snel de tips in dit artikel.

Voordat je begint

Elektriciteitskabels voor automatische rolluiken plaatsen vraagt heel wat kap- en breekwerk. Daarom worden deze werken voornamelijk uitgevoerd in een nieuwbouw of grondige renovatie. Wanneer je een bestaande woning wil upgraden, kies je beter voor rolluiken of screens op zonne-energie. Die hebben geen voedingskabels nodig. De installatie is dus veel makkelijker en brengt minder overlast met zich mee.

Het type bekabeling

Er zijn verschillende elektriciteitskabels verkrijgbaar. Voor elektrische rolluiken met een draadloze bediening raden we een 3G1,5 aan. Voor rolluiken met een schakelaar heb je een 5G1,5 kabel nodig. Wij raden aan om een voorbedrade buis (preflex) te kopen. Die is makkelijk te installeren en biedt wat extra bescherming.

Een dikte van 1,5 mm is aangeraden voor zowel 230V als laagspanningsmotoren.

PS: lees steeds de instructies van de fabrikant na om ervoor te zorgen dat de kabels wel degelijk geschikt zijn voor je elektrische rolluiken. 

De bediening

Heb je ook al nagedacht over de manier waarop je alle rolluiken gaat bedienen? Bij een systeem met een afstandsbediening of domotica kan je alle voedingskabels rechtstreeks naar de verdeelkast brengen. Bij een klassieke bediening heb je een schakelaar nodig tussen de rolluiken en de elektriciteitskast. Zorg dat deze schakelaar op een makkelijk bereikbaar plaats zit.

Inbouwdozen

Uiteraard moet de voedingskabel nog verbonden worden met de elektrische motor van het rolluik. Om deze verbinding op een veilige manier te maken, kan je best een inbouwdoos plaatsen aan het raam. Bij een plafondmontage zit deze inbouwdoos bovenaan de muur, bij een montage tussen de dagkanten moet je bovenaan de dagkant een potje voorzien. Deze inbouwdoos kan je later afdekken en wegwerken met pleister, of er een afdekplaatje met een kabelopening op klikken. Vergeet niet om de ruimte rond het inbouwdoosje luchtdicht af te werken. Anders krijg je een koudebrug.

Tip: zorg dat je het juiste type inbouwdoos in huis haalt (holle wand of steen)