Een dakraam kiezen uit een van deze heldere opties

Overweeg je dakramen te plaatsen in je woning? Maak de beste keuze uit vijf mogelijkheden die het bekijken waard zijn.

Dakramen maken elk huis aantrekkelijker. Of je nu een kamer op de bovenverdieping wilt opfleuren, de stijl van een groot dak wilt verfraaien of symmetrie zoekt in het exterieurontwerp van je huis, ramen kunnen het verschil maken dat jij en je woning nodig hebben.

Een dakraam kiezen is nog niet zo eenvoudig. Lees daarom hier eerst over de ​​​​vijf ontwerpopties die het overwegen waard zijn.

1. Dakramen op zolder

Dakramen die openen en sluiten zijn iets ingewikkelder dan gesloten ramen, maar het effect is in beide gevallen onmiskenbaar. Donkere zolders omgebouwd tot kantoorruimtes of andere zithoeken en slaapkamers hebben veel baat bij dakramen. Het extra natuurlijke licht heeft een verruimend effect.

dakraam zolder

2. Een dakkapel

Het plaatsen van dakkapellen op het dak is ook een manier om de aantrekkingskracht van het huis te vergroten.

Een dakkapel is in wezen een kleine kamer met een eigen dak en ramen aan de voorkant die uit het hoofddak steken.

Dakkapellen kunnen symmetrie creëren of elementen van de buitenkant van de woning accentueren. Deze versie is er een van vele type dakkapellen. Andere stijlen sluiten zelfs direct aan op de vloer van de aan onder de kamer, strekken zich net boven de daklijn uit of zitten op ongeveer dezelfde hoogte op een ander deel van het dak. Er bestaan inmiddels ook versies die uitklapbaar zijn tot een waar balkon! Elke stijl voegt iets toe aan het uiterlijk van je huis als het goed wordt gedaan.

dakkapel in landelijke woning met rieten dak

3. Accentueer je keuken of badkamer

De meeste badkamers bevinden zich op de tweede verdieping en de keuken achterin het huis. Als je een raam op het dak plaatst, worden de badkamer op de tweede verdieping en de keuken achterin beter verlicht waarbij extra ventilatie ook mogelijk wordt. Koken met natuurlijk licht en zonlicht zorgt voor een betere sfeer en betere functionaliteit gedurende de dag.

Dakramen en ramen boven de daklijn bieden bewoners ook een milieuvoordeel doordat ze de lichten niet voor het donker hoeven aan te doen.

dakraam in badkamer plafond

4. Overkapping met glazen dakraam

Een overdekt terras voegt meer leefruimte toe aan een huis, maar een open en volledig beglaasde dak geeft weer een heel ander effect. Je kan ervoor kiezen om een ​​gebogen effect te creëren met houten balken of de rustieke metalen look te behouden. Welke optie je ook kiest, overkapte terrassen en serres met ramen in het dak worden steeds populairder.

pergola glazen dak

5. Dakramen in slaapkamers

Elke ochtend wakker worden met de zon heeft iets majestueus, en de ramen in een van de slaapkamers in je huis zorgen voor dat effect.

Volg je vanuit je bed graag het pad van de zon of hou je het bij de sterrenhemel? Het aanbrengen van jaloezieën kan het probleem van teveel zon oplossen.

Er bestaan dakramen die je huis transformeren door licht naar binnen te laten en het zo op elk moment van de dag en bij elk weertype een speciale uitstraling te geven.

skylight slaapkamer zolder