Waarom een driepuntsslot veiliger is dan een gewoon deurslot

Bij binnendeuren maakt het slot weinig uit. Maar bij buitendeuren wel. Want ze bepalen namelijk hoe goed jouw woning beschermd is tegen inbraken. Daarom plaatsen heel wat mensen een driepuntsslot in plaats van een klassiek deurslot.

Hoe werkt een driepuntsslot?

Een driepuntsslot bestaat uit 3 sluitpunten die het deurblad in het deurkader verankeren. Zo vormt alles een steviger geheel en is de deur moeilijker te forceren. Driepuntsloten kunnen dus inbraken voorkomen.

Traditionele voordeuren hebben slechts één sluitpunt ter hoogte van de deurgreep. Dat maakt ze minder veilig. Want door voldoende kracht te zetten, breekt het slot open.

Zijn er nog andere meerpuntsloten?

Naast driepuntssloten zijn er nog modellen met vijf of zelfs zeven pinnen verkrijgbaar. Hoewel deze varianten de veiligheid van jouw woning verder verhogen, zijn ze voor de meeste particulieren hun meerprijs niet waard. Bij ondernemingen is deze investering soms wel interessant. Zeker wanneer men dure producten of gevoelige informatie wil beschermen.

Is een driepuntsslot 100% veilig?

Nee, spijtig genoeg is geen enkel deurslot 100% veilig. Want met voldoende tijd en mankracht zal een inbreker altijd toegang krijgen tot je woning.

Een driepuntsslot werkt wel inbraakvertragend. De deur zit zo goed vast, dat inbrekers teveel tijd nodig hebben om het slot te forceren. Na verloop van tijd laten ze je woning links liggen.

Kan ik een driepuntsslot plaatsen in een bestaande deur?

Heel wat mensen hebben een voor- of achterdeur met een traditionele sluiting. Om hun woning te beschermen tegen inbraken, is het een goed idee om te investeren in een meerpuntsslot. Het is namelijk perfect mogelijk om een driepuntsslot te monteren in een bestaande deur.

Opgelet: dit is geen eenvoudige taak. Want de inbouw van het nieuwe veiligheidsslot vraagt heel wat tijd en vakkennis. Veel hangt af van het materiaal. Een uitsparing infrezen in een houten deur gaat bijvoorbeeld makkelijker dan de aanpassing van een model in PVC. Je betaalt al gauw enkele honderden euro’s om een bestaande deur uit te rusten met een driepuntsslot.

driepuntsslot in bestaande deur

Installatie van een slot met driepunttsluiting in een bestaande deur

Hoeveel kost een driepuntsslot?

De prijzen van driepunssloten variëren sterk. Ze hangen af van het merk, model, SKG-label, enz. De goedkoopste meerpuntssloten kosten ongeveer €80, maar er zijn ook modellen die dubbel zoveel kosten. Vergelijk alle technische specificaties voordat je tot de aankoop overgaat.

Opgelet; bovenstaande richtprijzen zijn exclusief plaatsing. De kostprijs van een driepunsslot met montage ligt tussen de €200 en €300 – afhankelijk van het type deur en het gekozen slot.

Goedkoop is de installatie van een slot met driepuntssluiting zeker niet. Maar het is wel een interessante investering om jouw woning of bedrijfspand beter te beschermen tegen inbraken. Bovendien gaan ze vele jaren mee.

Let op het SKG-label

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het is een organisatie die de veiligheid van hang- en sluitwerk test. De veiligheidsklasse geven ze weer op basis van sterren. Sloten met drie sterren zijn bestand tegen de meest actuele inbraakmethodes, terwijl die van twee sterren iets minder veilig zijn. Houd hiermee rekening bij de aankoop van een driepuntsslot.