Hoog raam voor een vide

In moderne architectuur zien we vaak een vide terug, met een groot raam dat een schitterend uitzicht biedt op de tuin. Hoewel dit hoge raam heel mooi is, zijn er toch enkele aandachtspunten die je in je achterhoofd moet houden.

Wat is een vide?

Een vide is een verticale open ruimte over twee of meer verdiepingen. Een deel van de verdiepingsvloer wordt weggelaten, zodat er een uitzicht op de lagere verdieping ontstaat. Dit zien we vooral terug in moderne woningen.

Groot raam in een vide

Meestal plaatst men een groot raam (dat twee verdiepingen hoog is) in de vide. Op deze manier komt er veel natuurlijk licht binnen, waardoor het verruimend effect van deze ruimte versterkt wordt.

Deze grote glaspartij zorgt ook voor een mooi uitzicht op de tuin – wat erg leuk is als je bijvoorbeeld op de overloop een bureau hebt voorzien. Daarnaast zal dit hoge raam je woning passief verwarmen in de winter.

moderne woning in houtskelet met vide ramen

Doorlopend of in twee stukken

Voor meer lichtinval in de video zijn er twee mogelijkheden; ofwel kies je voor één raam over de volledige hoogte (met horizontale/verticale steunprofielen), ofwel splits je dit op in twee hoge ramen (met daartussen een stukje muur). Dit is persoonlijke keuze.

woonkamer met vide hoog raam

Aandachtspunten bij een vide-raam

Een raam van 5 à 6 meter hoog is erg mooi. Maar het brengt ook een paar praktische overwegingen met zich mee. Hier zijn enkele aandachtspunten:

  • Spiegelend glas. Een vide met een hoog raam aan de zijkant van de woning zorgt soms voor inkijk van de buren. Je kan dit tegengaan met spiegelend glas. Een dun laagje metaaloxide op het glas creëert overdag een subtiel spiegeleffect.
  • 4-seizoensglas. Dit glas is licht zonwerend (G50) voor extra bescherming tijdens warme dagen, maar laat in de winter toch voldoende zonnewarmte door.
  • Zonwering. Ligt de vide aan de zuidkant? Dan is het een goed idee om zonwering te voorzien. Externe screens hebben de voorkeur op (rol)gordijnen aan de binnenkant, omdat ze de hitte tegenhoudt voordat ze het interieur bereikt.
  • Ramenwasser. Traditionele ramen kan je makkelijk zelf wassen. Maar het hoge raam van een vide is een ander verhaal. Je schakelt dus best een ramenwasser in. Die heeft alle materiaal om deze klus snel en veilig uit te voeren.