Kan je PVC ramen schilderen?

Ja, het is mogelijk om PVC ramen te schilderen (in tegenstelling tot wat vele mensen denken). Belangrijk is wel dat je op een juiste manier te werk gaat. Daarom vind je op deze pagina een handig stappenplan om je kunststof buitenschrijnwerk onder handen te nemen.

Redenen om je PVC ramen te schilderen

PVC is erg sterk. In tegenstelling tot houten ramen vragen ze weinig onderhoud. Toch zijn er heel wat mensen die eraan denken om hun buitenschrijnwerk een nieuw kleurtje te geven. Dat kan omwille van verschillende redenen:

  • De originele kleur van de profielen is na vele jaren onder invloed van uv-straling vervaagd
  • Je bent uitgekeken op de huidige kleur, of je hebt een woning gekocht met PVC ramen in een kleur die niet bij jou in de smaak valt

PVC profielen verven: een stappenplan

Stap 1: reinigen en ontvetten

Goed begonnen is half gewonnen. Voor het schilderen van PVC ramen is dat niet anders. Een goede voorbereiding zorgt namelijk voor een net, egaal eindresultaat.

Start daarom met het schoonmaken van de profielen. Dat mag simpelweg met een emmertje lauw water, enkele druppels afwasmiddel en een spons. Spoel het schuim goed af.

Daarna ga je aan de slag met een ontvetter. In een doe-het-zelf-zaak in de buurt vind je ontvetters die speciaal ontwikkeld zijn voor kunststof. Hiermee verwijder je het laatste vuil van de profielen.

Spoel nog eens na met water en laat de ramen drogen.

Stap 2: afplakken

Natuurlijk wil je enkel de profielen schilderen, en mag er geen verf terechtkomen op het glas of de gevel. Gebruik daarom schilderstape om alles af te plakken. Zorg dat de tape breed genoeg is. Dat werkt makkelijker.

Stap 3: primer aanbrengen

Deze stap mag je echt niet overslaan. Een kwalitatieve primer zorgt ervoor dat de afwerkingslagen goed hechten. Wees dus niet te zuinig met deze grondlaag. Let erop dat je een primer voor gladde oppervlakken koopt.

Is de primer droog? Schuur deze laag lichtjes op met een fijne korrel. Daarna ben je klaar voor de afwerkingslagen.

Stap 4: afwerkingslagen

Koop een kwalitatieve verf voor PVC ramen. Meng die eerst goed door elkaar voordat je begint met schilderen.

Voor het beste eindresultaat schilder je nat-in-nat in meerdere richtingen. Hierdoor wordt het volledige oppervlak mooi gedekt. Verder raden we aan om minstens 2 eindlagen aan te brengen.

Vraag advies (of huur een professional)

Heb je toch nog vragen over het schilderen van PVC ramen of twijfel je over de juiste producten? Vraag advies aan je verfhandel. Of maak het jezelf helemaal gemakkelijk en huur een professionele schilder in. Zo bespaar je jezelf tijd en kopzorgen.