Landelijke ramen voor een charmevolle woning boordevol karakter

Ben je de trotse eigenaar van een sfeervolle pastorijwoning of een opgeknapte hoeve? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar ramen die de uitstraling van het gebouw naar een hoger niveau tillen. Gelukkig is er een grote keuze aan landelijke ramen. Er zijn honderden verschillende profielen, kleuren, materialen en afwerkingen beschikbaar. Liefhebbers van landelijk wonen komen dus zeker aan hun trekken.

In dit artikel lees je meer over de diverse mogelijkheden. Daarnaast geven we enkele tips om de perfecte ramen in landelijke stijl te vinden.

Geschikte materialen

Wie op zoek is naar landelijke ramen heeft één groot voordeel: zowat alle materialen zijn geschikt voor deze ontwerpstijl. Zowel pvc als aluminium en hout. Je kan simpelweg een keuze maken op basis van de voor- en nadelen van elk materiaal (meer info vind je op onze website). Er is dus altijd een profiel te vinden dat bij jouw voorkeur aansluit.

Profielen met een landelijke uitstraling

Heel wat raamproducenten ontwerpen speciale profielen voor woningen met een landelijke architectuur. Dat zijn meestal geen vlakke profielen, maar kaders die versierd zijn met subtiele decoratieve lijnen. Dat geeft de ramen meer diepgang.

pastorijwoning met landelijke ramen

Vakwerk ramen zijn een populaire keuze bij pastorijwoningen. (bron)

Vakwerk voor een landelijke look

Wil je het landelijk wonen doortrekken naar jouw buitenschrijnwerk? Dan heb je absoluut ramen met vakwerk nodig. Dat wil zeggen dat het glas is opgedeeld in kleinere stukken. Deze vakverdeling doet ons denken aan vroeger, toen men nog geen grote glaspartijen kon produceren. Het past perfect bij de landelijke woonstijl.

Kleuren voor landelijke ramen

Sober en genuanceerd; dat zijn de kernwoorden wanneer we over de kleuren van landelijke ramen praten. Bij moderne profielen durft men weleens een opvallende kleur te gebruiken, zoals blauw. Maar voor een landelijke stijl houd je het beter wat ingetogen. Enkele mogelijkheden:

  • Wit: altijd een veilige keuze die bij elke woning past en de gevel een frisse toets geeft.
  • Zachte tinten (bv. RAL7044, RAL7039, RAL1019): geven wat kleur aan de woning, zonder teveel aandacht te trekken.
  • Zwart (bv. RAL9005 of RAL9011): wordt vaak gekozen in combinatie met steellook profielen.

Tip: het is een goed idee om een referentielijst te vragen aan de raamproducent. Dan kan je de verschillende kleuren in het echte leven bekijken. Dat geeft een veel beter beeld dan een kleine staalkaart in een toonzaal.

landelijke ramen in hout en steellook

Heb je al gedacht aan een mix van materialen, zoals de landelijke ramen in hout en aluminium van bovenstaande woning? (bron)

Bijpassend beslag

Raamprofielen kiezen is één ding. Maar om de landelijke stijl helemaal door te trekken, heb je nog bijpassend beslag nodig. Er is een enorm groot aanbod aan klinken en sloten. Sommige mensen kiezen voor een modern landelijke vormgeving, andere voor retro beslag. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Landelijke deuren

Meestal worden ramen en deuren samen aangekocht. Want ze moeten natuurlijk bij elkaar passen. Landelijke buitendeuren hebben nooit een effen vlak. Ze worden altijd versierd, bijvoorbeeld met verticale lijnen of een decoratief kader. Heel vaak wordt er ook een raam voorzien in de deur of erboven.

Landelijke deuren hoeven geen klassieke rechthoekige vorm te hebben. Een afgeronde bovenkant (vast paneel) is dikwijls heel mooi en past perfect bij een woning in hoevestijl. Daarnaast kiezen heel wat mensen voor een omlijsting in arduin.

Voor landelijke buitendeuren blijft pvc een geliefde keuze. Hout is ook een optie, maar dat vraagt wel wat meer onderhoud dan een model in kunststof.

landelijke villa met houten deuren en zwarte ramen

Het juiste buitenschrijnwerk tilt de architectuur naar een hoger niveau. (bron)

Leveranciers in de buurt

Buitenschrijnwerk nodig voor jouw landelijke woning? Vind snel en eenvoudig een producent in de buurt op haalmeeruituwramen.be. Bovenaan vind je een overzicht van alle aanbieders per provincie. Contacteer hen voor meer informatie. Of maak het jezelf nog makkelijker met onze offertedienst. Hiermee vraag je meteen prijzen op bij meerdere raamproducenten.