4 Pluspunten van grote ramen

Oudere woningen hebben meestal vrij kleine raampartijen, terwijl we bij moderne architectuur veel grote ramen zien. Dat is geen verrassing. Grote ramen bieden nu eenmaal interessante voordelen. Wij zetten er vier naast elkaar.

#1: Groter ruimtegevoel

Het belangrijkste voordeel van grote ramen in huis is het ruimtegevoel. Door de lichtinval voelt de kamer veel groter aan. Dit is de reden waarom zelfs een kleine veranda van pakweg 3 x 4 meter toch heel ruim is.

Ga je een kleine woning renoveren? Dan is het een goed idee om enkele oude ramen te vervangen door grote schuiframen. Het resultaat zal je verbazen!

#2: Meer warmtewinsten

Tegenwoordig houdt men bij de opmaak van het EPB-rapport ook rekening met passieve warmtewinsten van de zon. Zonnestralen bevatten namelijk veel energie. Via je ramen warmen ze de woning op. Op deze manier hoeft je cv-ketel minder warmte te leveren en dalen je stookkosten.

Om deze warmtewinsten te maximaliseren is er wel een goede oriëntatie nodig. En om oververhitting in de zomer tegen te gaan, is er bijkomende zonwering nodig. Dat kan een overstekende dakrand zijn, maar evengoed screens of rolluiken.

#3: Gelukkigere bewoners

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er een verband is tussen de hoeveelheid zonlicht en het geluk van mensen. Dit is de reden waarom zoveel mannen en vrouwen last krijgen van stress en burn-outs tijdens de donkere wintermaanden.

Met grote ramen haal je meer licht binnen, wat een positieve invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Daglicht zorgt voor een ‘wakker’ gevoel, stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotine en bevordert je concentratie (bron).

#4: Betere link met de tuin

Heb je een woning met een mooie, perfect aangeklede tuin? Dan zou het zonde zijn om hier niet van te genieten wanneer het weer tegenvalt. Plaats daarom grote ramen aan de tuinzijde. Zo heb je vanuit de woning een prachtig zicht op al het groen.

Tip; met behulp van schuiframen vervaagt de grens tussen binnen en buiten nog verder.