Profielloze ramen voor een minimalistische look

Architecten gaan steeds meer op zoek naar ramen met dunne profielen. Op deze manier wordt de rest van de architectuur geaccentueerd. De oplossing? Profielloze ramen. Ontdek hier wat deze ramen zo speciaal maakt.

‘Onzichtbare’ ramen

Bij profielloze ramen worden de frames volledig ingewerkt in de muren, vloeren en/of plafonds. Hierdoor is enkel het glas zichtbaar. De profielen zitten netjes verstopt, waardoor ze onzichtbaar worden en niet met de aandacht gaan lopen.

Het resultaat is een moderne, minimalistische uitstraling. De grens tussen binnen en buiten vervaagt, vooral bij ramen die van vloer tot plafond lopen. Bovendien is de totale glasoppervlakte groter. Hierdoor komt er meer natuurlijk licht de woning binnen, wat een verruimend effect heeft. Kortom: alleen maar voordelen. Voorwaarde is wel dat ze correct geïnstalleerd worden. De plaatsing van deze profielen is een taak voor echte professionals.

profielloos raam

Vooral in moderne woningen

Deze profielloze ramen zien we voornamelijk terug in moderne woningen en gebouwen (hoewel ze ook een mooi contrast element vormen in andere bouwstijlen) – of het nu gaat om een luxe villa of een chic bedrijfsgebouw. Dat komt omdat ze mooi aansluiten bij deze ontwerpstijl. Er zijn geen zichtbare profielen die het uitzicht van de gevel ‘verstoren’. Enkel de strakke lijnen van de raamopening blijven over. Prachtig, toch?

onzichtbaar raam

Profielloos vast, schuif- of hoekraam

Profielloze ramen komen pas echt tot hun recht wanneer je voor een vast raam kiest. Toch zijn er ook profielloze schuiframen op de markt. Je ziet dan wel een aluminium strook waar beide glasdelen elkaar ontmoeten. Dat is helaas een minpuntje.

Wist je trouwens dat er ook profielloze hoekramen bestaan? Hierbij worden de twee glasdelen aan elkaar verlijmd. Het lijkt alsof ze één geheel vormen. Zo’n profielloos hoekraam is een architecturaal hoogstandje dat de nodige vakkennis vraagt. Informeer jezelf dus bij je raamleverancier of hij hier ervaring mee heeft.

profielloos raam

Informeer je architect

Droom je van een woning met profielloze ramen? Laat dit zo snel mogelijk weten aan je architect en raamproducten. Er zijn namelijk een paar technische zaken om rekening mee te houden tijdens de bouw of renovatie.