Raambeslag is veelzijdiger dan je denkt

Bij de aankoop van ramen moet je ook klinken kiezen. Dit raambeslag heeft verschillende functies. Eerst en vooral esthetisch, want een raamkruk moet mooi zijn. Daarnaast is er nog een veiligheidsaspect. Een goedkope klink is makkelijk te forceren, waardoor inbrekers sneller toegang hebben tot de woning. Tenslotte mogen we het gebruiksgemak niet vergeten. Kwalitatief raambeslag beweegt vlot, zonder dat je al te veel kracht moet zetten.

Welke soorten raamklinken zijn er?

Er bestaan verschillende soorten raambeslag om uit te kiezen, zoals:

  • Vaste handgrepen. Voor vensters die ontgrendeld worden met een slotje, bijvoorbeeld een schuifraam.
  • Draai raamkrukken. Deze handgrepen kunnen slechts een kwart draaien (1 stand).
  • Draai/kiep raamkrukken. Deze handgrepen hebben twee standen.

raambeslag van reynaers aluminium

Materialen

Doorgaans bestaan de klinken uit hetzelfde materiaal als het raamkader. Bij een aluminium profiel is dat aluminium, bij een PVC-raam kunststof. Wij raden niet aan om een ander materiaal te gebruiken, want dan is er mogelijks een kleurverschil tussen het kader en de klink.

Kleuren

Over kleuren gesproken: heb je al nagedacht over de afwerking van de handgrepen? Meestal worden die in dezelfde kleur als de binnenkant van de profielen gespoten. Maar je kan ook iets anders doen, zoals een aluminium klink op een wit raam. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze.

Stijlen

Vintage, modern design of klassiek; raamklinken komen in alle mogelijke stijlen. Op deze manier passen ze perfect bij het kader. De meeste producenten hebben een ruim assortiment om uit te kiezen. Daarom is het een goed idee om een bezoekje te brengen aan een toonzaal, waar je de verschillende modellen kan uittesten en vergelijken.

retro raamkruk in messing

Klinken met sloten

Bij de aankoop van klinken voor ramen is het een goed idee om modellen met een slotje te kopen. Die kan je van binnenuit vergrendelen. Dat is handig wanneer er kleine kinderen rondlopen (die weleens met de raamkrukken durven te spelen). Zorg er dan wel voor dat je de sleutels verwijdert en op een veilige plaats opbergt.

Slimme vensterhandvaten

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen voor domotica in hun huis. Dat is geen verrassing, want woonautomatisering biedt allerlei voordelen.

Daarom bestaan er tegenwoordig slimme handvaten. Loxone heeft bijvoorbeeld het Vensterhandvat Air ontwikkeld. Deze raamklink detecteert de stand van het venster; open, kiep of gesloten. Daarnaast herkent het handvat aan de hand van vibratiesensoren of iemand wil inbreken. Op basis hiervan kan de woning allerlei acties ondernemen. Zoals de verwarming verlagen wanneer een raam openstaat, of alarm slaan wanneer iemand op het raam beukt. Een slim vensterhandvat zorgt dus voor meer comfort en veiligheid.

Raambeslag vervangen

Als je om de een of andere redenen jouw raamklinken wil vervangen, is dat iets wat je makkelijk zelf kan doen. Het is eigenlijk heel simpel. Al wat je nodig hebt is een schroevendraaier.

De video hieronder toont de instructies:

Ben je niet zo handig? Vraag dan aan een installateur om ze te vervangen.