Raambox als moderne erker

In oudere woningen koos men wel eens voor een erker. Maar in moderne architectuur hoort dit niet thuis. Of toch wel?

Raamboxen brengen erkers naar de 21e eeuw. Deze uitspringende raamkaders zijn echte eyecatchers die het architecturale ontwerp naar een hoger niveau tillen.

Wat is een raambox?

Een raambox is een vast venster met een uitspringend raamkader. Het heeft brede dagkanten, die meestal bekleed worden met hout of kunststof. Dankzij deze brede dagkanten wordt de binnenkant vaak gebruikt als zitbank. Ideaal, omdat je dan een perfect uitzicht hebt op de omgeving.

Architecten gebruiken zo’n raambox graag als blikvanger in hun ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan een gesloten bakstenen gevel met slechts één opvallend uitspringend raamkader. Dat maakt meteen een impact.

uitspringend raamkader met zitbank

 

Prefab raamboxen

Raamboxen zijn prefab systemen. De producent bouwt een stalen frame in een fabriek, plaatst het glas, brengt isolatie aan en werkt alles af. Nadien wordt de raambox in één stuk naar de werf gebracht. Hierdoor verloopt de installatie erg vlot. Door het hoge gewicht is er natuurlijk een kraan nodig om de raambox op zijn plaats te zetten.

raamboxen in moderne woning

Diverse opties

Het leuke aan een raambox is dat zowat alles personaliseerbaar is. Je kiest zelf de afmetingen, RAL-kleur en binnenafwerking. Daarnaast zijn er nog diverse opties om nog meer uit je raambox te halen, zoals:

  • Ingebouwde elektrische zonwering
  • Muggenraam
  • Ventilatieroosters
  • Glazen doorvalbeveiliging (balustrade)
  • Inbraakbeveiliging

Kies de juiste leverancier

Niet elke raamproducent heeft ervaring met dit soort uit de gevel stekende raamsystemen. Het is dus een goed idee om aan je architect enkele adressen te vragen. Of ga zelf op zoek naar een specialist via onze website.