Raamcontacten inbouwen en aansluiten

Bij de plaatsing van nieuwe ramen zijn magneetcontacten zeker het overwegen waard. Ze worden gebruik voor alarminstallaties en domotica (bijvoorbeeld om de toestand van het raam te bewaken en automatisch de verwarming aan te sturen). Kortom: ze verhogen de veiligheid en je comfort.

De installatie van raamcontacten vraagt wel de nodige aandacht. In dit artikel vind je alvast wat meer informatie.

Raamcontacten inbouwen

Hoewel er ook opbouw oplossingen zijn, is een inbouw raamcontact de mooiste oplossing. Want op deze manier worden de magneetcontacten onzichtbaar weggewerkt.

Wie ingebouwde raamcontacten wil, laat dit best weten aan de raamfabrikant. De leverancier kan dan de nodige uitsparingen voorzien in de profielen. Bezorg eventueel een magneetcontact aan de raamfabrikant of laat hem rechtstreeks afspreken met de elektricien, zodat er zeker geen fouten gebeuren.

Laat aan de zijkant van het profiel een gat boren om de kabel door te voeren. Hier kan je dan de koppeling maken. Op deze manier is deze later nog toegankelijk, indien je aanpassingen wenst te doen.

Tip: koop wide gap magneten. Die mogen iets verder van elkaar verwijderd zijn, wat meer flexibiliteit biedt.

Raamcontacten aansluiten

Wanneer de ramen zijn geplaatst, moet je de magneetcontacten nog aansluiten. Hier voor kan je een alarmkabel gebruiken of een UTP-kabel.

In totaal moet je vier draden aansluiten. Twee hiervan geven een onderbreking bij opening van het raam, de andere twee blijven gesloten ongeacht de stand. Schrijf de kleuren van de draden op zodat je die niet vergeet.

De verbinding zelf maak je door de draden te solderen en er nadien een krimpkous over te doen. Tape gebruik je best niet.

Van zodra alles is aangesloten, controleer je de verbinding aan de hand van een multimeter. Op deze manier vermijd je moeilijke herstellingen wanneer na de pleisterwerken blijkt dat een magneetcontact toch niet correct is aangesloten.

Draadloze raamcontacten

Tegenwoordig bestaan er ook draadloze raamcontacten. Die zijn ideaal voor de beveiliging van bestaande woningen, of als je geen zin hebt om kabels te leggen. Draadloze magneetcontacten hebben wel twee nadelen:

  1. Ze blijven zichtbaar, en zijn dus minder stijlvol dan ingebouwde contacten
  2. Ze werken op batterijen, die je na verloop van tijd moet vervangen

Deze draadloze oplossing is ook geschikt voor plaatsen waar je anders moeilijk kabels kwijt kan, zoals een kastdeur.