Raamprofiel afmetingen: kies je voor maatwerk of standaardmaten?

Van zodra de raamopeningen klaar zijn en de dorpels op hun plaats liggen, komt de leverancier langs voor de opmeting. Want de raamprofiel afmetingen moeten perfect passen. Fouten kunnen voor kostelijke aanpassingen en vertragingen zorgen.

Maar wist je al dat er ook standaardmaten bestaan? In dat geval wordt de muuropening aangepast aan de afmetingen van de bestelde ramen.

Op maat gemaakte ramen

De meeste mensen kiezen voor op maat gemaakte ramen. Ze gaan naar een leverancier in de buurt, die op basis van hun bouwplannen ramen met specifieke afmetingen fabriceert.

Bij maatwerk is alles mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een vast raam van 128,5 cm breed en 211 cm hoog? Dan is dat geen enkel probleem.

Dit biedt architecten enorm veel vrijheid. Want ze worden niet beperkt door standaardoplossingen. Ze kunnen dus vormen en afmetingen gebruiken die het best aansluiten bij de architectuur van het gebouw. Het buitenschrijnwerk heeft nu eenmaal een grote invloed op de uitstraling van een gebouw.

Dat geldt ook voor de kleuren. Raamproducenten bieden honderden RAL-kleuren aan. Zowat alle kleuren van de regenboog zijn verkrijgbaar.

Voordelen van ramen op maat

  • Alle vormen en afmetingen mogelijk
  • Ramen passen perfect bij de woning
  • Uitgebreider kleurenpalet

Ramen in standaardmaten

Heel wat raamproducenten en bouwmarkten verkopen ook ramen in standaardformaten. Die zijn verkrijgbaar in een beperkt aantal vormen, groottes en kleuren.

Standaardramen hebben twee grote voordelen. Eerst en vooral hun prijs. Omdat ze in serie geproduceerd worden, zijn ze goedkoper dan maatwerk. Je bespaart dus een hoop geld dat je in andere zaken kan investeren (zoals een keuken of een badkamer). Daarnaast zijn deze modellen meestal op stock. Je kan ze direct meenemen of snel laten leveren. Dat zorgt voor tijdswinst. Zeker in vergelijking met op maat gemaakte ramen, waarbij je na de opmeting nog 8 à 10 weken mag rekenen voor de effectieve plaatsing.

Opgelet, want bij standaardmaten moet de raamopening perfect overeenkomen met de plaatsingsvoorschriften. De metser zal dus extra aandacht moeten spenderen aan de afmetingen.

Voordelen prefab ramen

  • Goedkoper dan maatwerk
  • Heel snel leverbaar

Een raam voor elke toepassing

Ga je voor maatwerk of standaardmaten? Dit is voornamelijk een persoonlijke keuze. Sommige mensen willen heel goedkoop bouwen, en kiezen voor standaardoplossingen. Andere hebben een bepaalde architecturale visie in hun hoofd, die alleen bereikbaar is met ramen op maat.

  • Maatwerk is handig voor mensen met specifieke wensen, of de vervanging van oude ramen
  • Standaardmaten zijn handig voor gebouwen waar het uitzicht minder belangrijk is (zoals een garage of huurwoningen)