Waarom beslaan mijn ramen? En wat zijn de oplossingen?

Heel wat mensen vragen zich af waarom hun ramen beslaan. Wel, deze condensvorming kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel onderzoeken we manieren waarop condens ontstaat en de bijhorende oplossingen.

Condens op de buitenkant van het raam

Een raam kan beslaan langs de buitenkant. In dat geval zitten er druppels op de buitenkant van het glas.

Oorzaak

Deze condensvorming komt meestal voor bij dubbele of driedubbele beglazing. Door de goede isolatie van het glas warmt de buitenste laag niet op. Hierdoor beslaat de koude en vochtige lucht het raam.

Oplossing

Een herstelling is niet nodig, want de condensvorming gaat vanzelf weg wanneer de eerste zonnestralen het glas verwarmen. Ramen die aan de buitenkant beslaan zijn een teken dat ze goed isoleren. Er is dus helemaal niets aan de hand.

Condens op de binnenkant van het raam

Ramen die langs binnen beslaan zien we voornamelijk in slaapkamers. Maar ook in andere ruimtes, zoals de badkamer of keuken, is dit een veel voorkomend fenomeen.

Oorzaak

Waarschijnlijk beslaan de armen door een te hoge luchtvochtigheid. In een woning ontstaat er een hoop vocht, bijvoorbeeld door te douchen of simpelweg door uit te ademen (tijdens het slapen). Wanneer dit vocht niet weg kan, zet het zich vast op de ramen omdat die altijd iets koeler zijn dan de muren.

Oplossing

De oplossing voor dit probleem is simpel: zorg voor een goed ventilatie in huis. Zet regelmatig een raam open om te verluchten of investeer een een mechanisch ventilatiesysteem.

Is er slechts op één venster condens aan de binnenkant? Dan is het waarschijnlijk verouderd. Door ouderdom of een slechte plaatsing kan het gas tussen de glasplaten ontsnappen, waardoor het isolerende effect verloren gaat. In dat geval moet je het raam vervangen.

Condens tussen het glas

Is een raam beslagen en zie je vocht tussen de glasplaten? Dan pak je dit probleem best zo snel mogelijk aan.

Oorzaak

Condensvorming in het glas wordt veroorzaakt door slijtage of een constructiefout. Want tijdens de productie wordt het glas luchtdicht afgesloten. Er mag dus geen vocht indringen.

Oplossing

Voor condens tussen het glas is er maar één oplossing: de beglazing vervangen. Kijk even naar de garantievoorwaarden. Heel wat fabrikanten geven een garantie van 10 jaar of langer.