Welke ramen voor een passiefhuis?

Ben je van plan om een passiefhuis te bouwen? Dan kan je de passiefnorm alleen behalen met de juiste ramen. Want die bepalen mee de isolatiegraad en de oververhittingsfactor van het gebouw.

Heel wat mensen vragen zich af welke ramen in een passiefhuis passen. Wel, in dit artikel vind je meer informatie. We bekijken de normen en hoe je aan deze voorwaarden voldoet.

Wanneer spreken we van een passiefhuis?

Niet elk gebouw mag zichzelf ‘passief’ noemen. Het moet namelijk aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De jaarlijkse energiebehoefte voor de verwarming is kleiner dan 15 kWh/m²
  • De luchtdichtheid moet beter zijn dan 0,6 verversingen per uur (gemeten bij een deltaP van 50 Pa)
  • De oververhittingsfactor van het gebouw moet kleiner zijn dan 5%

Opgelet: voor bedrijfsgebouwen gelden andere voorwaarden.

Ramen in een passiefhuis

De raamprofielen en beglazing bepalen mee of aan bovenstaande voorwaarden voldaan wordt. Tijdens de aankoop moet je rekening houden met enkele zaken, zoals…

Hoogrendementsglas

Het glas in een passiefhuis moet zo goed mogelijk isoleren om warmteverliezen tegen te gaan. Daarom is hoogrendementsglas een must. Dit HR++ glas bestaat uit twee lagen met daartussen een edelgas (dat isoleert beter dan gewone lucht). In heel wat passiefwoningen vinden we driedubbele beglazing (HR+++ glas). Dat laat nog minder warmte door.

  • U-waarde: kleiner dan 0,8 W/m²K

Niet alleen de isolatiewaarde is belangrijk. Een passiefhuis bespaart ook energie door warmtewinsten te optimaliseren. In de wintermaanden kan de zon bijvoorbeeld wat extra warmte opleveren. Deze zonnetoetredingsfactor (ZTA) meten we aan de hand van de g-waarde.

  • G-waarde: minstens 50% aan

Vragen over de beglazing in een passiefhuis? Vraag raad aan de verkoper. Die kan je ongetwijfeld meer vertellen over de mogelijkheden en prijzen.

Thermisch verbeterde afstandhouders

Rond de beglazing zitten afstandhouders. Die kunnen een zwak punt vormen op het vlak van isolatie. In een passiefhuis kies je dus best voor thermisch verbeterde afstandhouders. Die voorkomen koudebruggen. Ze hebben een grotere isolerende werking en besparen dus nog meer energiekosten.

Tip: deze afstandhouders zijn vaak beschikbaar in meerdere kleuren. Je kan ze dus afstemmen op de raamprofielen.

Superisolerende raamprofielen

In een passiefwoning speelt ook het buitenschrijnwerk een rol. Want raamprofielen die veel warmte doorlaten hebben echt geen plaats in een passief gebouw.

Over het algemeen scoren PVC en hout het beste qua isolatiegraad. Aluminium laat van nature meer warmte door. Dit wordt opgelost door profielen met meerdere ‘kamers’ te ontwerpen. Hierdoor is er een thermische onderbreking tussen de verschillende onderdelen. Zo gaat er minder warmte verloren.

Net als bij de beglazing wordt de isolatiegraad van de raamprofielen uitgedrukt in een u-waarde.

  • U-waarde: kleiner dan 0.8 W/m²K

Des te lager de u-waarde, des te beter. Maar doorgaans vertaalt zich dit ook in de prijs. Je doet er dus goed aan om de meerwaarde van deze extra investering af te wegen. Profielen van 0.7 W/m²K isoleren bijvoorbeeld beter dan die van 0.8 W/m²K, maar als het effect op het E-peil vrij klein is, is het die extra kost misschien niet waard. Stem dus af met de raamproducent en de EPB-verslaggever.

Luchtdichte afwerking

Bij passiefbouw spendeert men veel aandacht aan de luchtdichtheid van de woning. Want via kleine spleten kan heel wat warmte ontsnappen. Daarom is het een goed idee om een luchtdichte afwerking te vragen voor de ramen in een passiefhuis. Dat gebeurt via een speciale folie. Die vormt een luchtdichte aansluiting tussen de muur en het raam.

Wie 100% gaat voor een passiefwoning beperkt best het aantal opengaande ramen in het gebouw. Want dit zijn zwakke punten op het vlak van luchtdichtheid. Er zijn wel speciale luchtdichtingen voor passief schrijnwerk, maar een vast raam zal altijd beter presteren.

Op zoek naar een producent?

Zoek je een producent van passieframen in de buurt? Dan ben je aan het juiste adres. Ga bovenaan naar ‘leveranciers per provincie’ en vergelijk alle aanbieders. Je vindt ongetwijfeld meerdere ramenfirma’s die zich specialiseren in passiefbouw.