Schuifraam zonder dorpel: enkele aandachtspunten

Een schuifraam zonder dorpel – ook wel verzonken schuifraam genoemd – heeft een onzichtbaar kader. Het is namelijk in de vloer is verwerkt. Hierdoor is er geen opstapje, en loopt de vloer netjes door van binnen naar buiten. Het resultaat is een strak uitzicht en een groter buitengevoel.

Ben je fan van dit type ramen? Lees dan eerst deze aandachtspunten.

Afspraken tussen architect, raamproducent en aannemer

Bij een schuifraam zonder dorpel draait alles rond details. Want één kleine fout zorgt voor een hele berg aan problemen, zoals insijpelend vocht of een klemmende schuifdeur.

Daarom zijn er goede afspraken nodig tussen de architect, raamproducent en aannemer. Op deze manier is iedereen op de hoogte van de juiste opbouwwijze, afmetingen en technische specificaties. Enkel zo ben je zeker van een hoogwaardig eindresultaat.

Afwatering

De afwatering van verzonken ramen is een extra uitdaging. Want het water dat op het glas valt, moet natuurlijk weg kunnen.

Gelukkig zijn er allerlei oplossingen voor de afwatering van schuiframen zonder dorpels. Zoals een subtiel drainagegootje dat bijna onzichtbaar is. Of raamprofielen met een ingebouwde afvoerbuis.

Daarnaast is het belangrijk dat de terrastegels goed afwateren richting de tuin. Anders krijgen de schuiframen extra neerslag te verwerken, wat tijdens fikse regenbuien soms voor problemen zorgt.

verzonken schuifdeur schuifraam zonder dorpel

Passende tegels

Een schuifraam zonder dorpels wordt nog mooier wanneer je binnen en buiten dezelfde tegels gebruikt. Op deze manier ontstaat er een erg open gevoel.

Bij de aankoop van tegels is het wel belangrijk om te controleren of ze geschikt zijn voor buitenshuis. Anders kunnen ze misschien kapotgaan bij vriestemperaturen. Vraag dus raad aan de verkoper.

Tegenwoordig is er een grote keuze aan tegels voor binnen en buiten. Groot of klein, klassiek of modern… er is voor ieder wat wils. Er bestaan zelfs tegels die lijken op parket (zoals deze).

Verzonken schuifraam bij renovaties

Dit type ramen zien we vooral bij nieuwbouw woningen terug. Maar kan het ook bij renovaties?

Wel, een schuifraam zonder dorpel is mogelijk bij renovaties, mits het gaat om een grondige verbouwing. Er zijn waarschijnlijk enkele serieuze aanpassingen nodig aan de vloeropbouw. Het is dus niet makkelijk om dit snel op punt te krijgen.

Vraag desnoods raad bij je architect of de raamfabrikant om uitsluitsel te krijgen.

design schuifraam modern

De voor- en nadelen op een rijtje

Tenslotte geven we nog even de voor- en nadelen van een verzonken schuifraam zonder dorpel:

  • Voordelen: moderne uitstraling, geen vervelend opstapje, mooie overgang van binnen naar terras.
  • Nadelen: vraagt technisch de nodige aandacht, duurder dan standaard schuifraam, moeilijker proper te houden.