Vensterbanken en raamdorpels

Bij de aankoop van nieuwe ramen wordt er veel gepraat over profielen, beglazing, isolatie en meer. Toch is er één onderdeel dat ook aandacht verdient: de vensterbanken en raamdorpels. Want die dragen mee bij aan de uitstraling van het buitenschrijnwerk.

Vensterbank of raamdorpel?

Er is wel degelijk een verschil tussen vensterbanken en raamdorpels.

Een vensterbank steekt een stukje uit. Ze komt dus verder dan de gevel. Een raamdorpel ligt in dezelfde lijn als de gevelstenen of de gevelbekleding.

Bij dorpels maken we nog een onderscheid tussen onder- en bovendorpels. De ene bevindt zich onderaan het raam, de andere bovenaan. Bovendorpels zien we vooral terug in klassieke of landelijke woningen door hun decoratieve karakter.

dorpel raam in blauwe hardsteen

Waarvoor dient een dorpel?

Een raamdorpelsteen voorkomt dat water in de spouwmuur onder het venster terechtkomt. Daarnaast heeft dit stuk een esthetische functie. Het draagt bij aan de architecturale uitstraling van het gebouw. Daarom zijn er zoveel verschillende stijlen en materialen verkrijgbaar.

Materialen

Wist je trouwens dat er verschillende materialen zijn om uit te kiezen? Want tegenwoordig zijn er veel meer opties dan een arduinen dorpel uit Belgische of Chinese hardsteen. Een overzichtje:

  • Natuursteen, zoals arduin (blauwe steen)
  • Beton
  • Aluminium
  • Staal
  • PVC
  • Keramiek
  • Bakstenen

De klassiek blauwe steen of arduin blijft nog steeds de meest populaire keuze. Dit materiaal is heel sterk en goed bestand tegen neerslag en vriestemperaturen. Alternatieven zoals beton, aluminium en kunststof moeten zeker niet onderdoen op technisch vlak. Het is dus voornamelijk een persoonlijke keuze. Selecteer een materiaal op basis van hetgeen goed aansluit bij de architectuur van de woning.

aluminium dorpel voor rond venster

Met aluminium is het mogelijk om speciale vormen te produceren, zoals bij dit ronde venster.

Kleuren

Natuursteen zoals blauwe hardsteen is verkrijgbaar in slechts één kleur.

Maar andere dorpels zijn wel beschikbaar in meerdere tinten. Aan sierbeton kan men bijvoorbeeld kleurpigmenten toevoegen, en raamdorpels in aluminium en PVC worden in een specifieke RAL-kleur gespoten. Doorgaans kiezen bouwers voor een kleur die aansluit bij de profielen. Maar je kan ook voor contrast gaan, bijvoorbeeld zwarte steellook ramen in combinatie met een witte betonnen dorpel en lichtgrijze gevelstenen.

Tip: vraag advies aan de architect om de perfecte kleur voor jouw dorpels te bepalen op basis van de profielen en gevelbekleding.

Zaagvormen

Vensterbanken en raamdorpels hebben niet altijd een perfecte rechthoekige vorm. Er zijn veel meer zaagvormen en versieringen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dorpel met opkant, neuten of een ruwe structuur aan de voorkant? Bij steenkapperijen vind je een overvloed aan mogelijkheden.

Raamdorpels hebben steeds onderaan een druiprand. Deze inkeping zorgt ervoor dat het regenwater van de dorpel loopt.

vensterdorpel in natuursteen

Het dorpelplan

Er zijn verschillende manieren om ramen en deuren te plaatsen. Daarom moet de producent een dorpelplan opmaken. Met dit plan kan je naar de steenkapper gaan (of de producent van je dorpels in aluminium of kunststof) om de juiste afmetingen aan te houden. Enkel zo ben je zeker dat alles past. Een dorpelsteen in het verkeerde formaat aanpassen is heel moeilijk of zelfs onmogelijk. Je zorgt dus beter voor een perfecte fit.

Raamdorpels vervangen

Kapotte raamdorpels vervang je best zo snel mogelijk. Want ze zijn niet alleen lelijk, maar kunnen ook voor vochtproblemen zorgen door waterinsijpeling. Let er wel op dat je het vensterkader of de omliggende gevelstenen niet beschadigt tijdens het uitbreken. Hieronder vind je nog enkele tips om de nieuwe vensterbank te plaatsen.

Dorpel plaatsen

Ga je zelf de raamdorpelstenen plaatsen? Lees dan zeker onderstaande tips:

  • Breng een waterkerende folie om de spouwmuur te beschermen tegen vocht.
  • Is er geen afwatering in de dorpel voorzien? Leg deze dan lichtjes hellend in de mortel.
  • Mortel en andere bouwproducten kunnen vlekken veroorzaken. Wees hiermee dus voorzichtig.
  • Laat alles voldoende lang uitharden.
  • Kit de ruimte tussen het raamprofiel en de dorpel af met siliconen voor buiten.

Ben je niet zo handig? Laat deze werken dan uitvoeren door de raamproducent of een metser.