Zijn veranda ramen anders dan de ramen in een woning?

Een veranda is de ideale aanbouw. Want deze extra woonruimte baadt in het natuurlijk licht, waardoor deze constructie heel luchtig aanvoelt.

Het grote voordeel van een leefveranda is dat ze bijna volledig uit glas bestaat. Sommige mensen vragen zich af of deze ramen anders zijn dan diegene in een woning. In principe niet. Een verandabouwer gebruikt namelijk bestaande profielen en beglazingen om de aanbouw te realiseren. Je kan dus dezelfde stijl doortrekken in de rest van het buitenschrijnwerk.

Veranda ramen bieden dezelfde mogelijkheden

Wat veel mensen niet weten, is dat een veranda wordt opgebouwd uit gewone raamprofielen. Bijvoorbeeld de Reynaers Masterline reeks of de SL38 profielen. Individuele profielen worden naadloos met elkaar verbonden zodat alles één geheel wordt. De profielen dienen ook als draagstructuur voor het dak.

Dit wil zeggen dat je zowel in de woning als de veranda dezelfde profielen kan gebruiken. Wil je een steellook veranda en vensters in dezelfde stijl? Dat is perfect mogelijk. Zelfs de kleur wordt doorgetrokken.

Bij oudere woningen is er soms geen veranda profiel beschikbaar in dezelfde stijl als het bestaande buitenschrijnwerk. Dan wordt er vaak een stijlbreuk gemaakt. Maar dit kan erg mooi zijn.

De isolatie wordt nog belangrijker

Bij veranda ramen is de isolatiegraad nog belangrijker. Simpelweg omdat zowat de volledige oppervlakte uit glas bestaat. Het is dus de moeite waard om te investeren in HR-glas. Dat verlaagt je stookkosten en houdt in de zomer de warmte buiten.

Vergeet ook de profielen niet. Bij een aluminium veranda zorgen meerkamerprofielen voor een thermische onderbreking, waardoor ze beter isoleren. Dit is opnieuw een kost waar je beter niet op bespaart.

Welk type ramen zijn mogelijk in een veranda?

Zowat elk raamtype dat in jouw gevel past, past ook in een veranda:

  • Vast: de meeste ‘muren’ bestaan uit vaste ramen.
  • Kiep: een kiepraam is ideaal om de veranda te ventileren. Soms wordt het raam in meerdere stroken opgedeeld, waarvan enkel de bovenste open kan.
  • Draaikiep: een raam met twee standen. Openklappende ramen kunnen ook in een lichtstraat voorzien worden (best met een motorisatie)
  • Schuif: met een schuifraam maakt jouw veranda nog meer deel uit van de tuin. Ideaal tijdens de zomer.

Bij bepaalde projecten wordt een klassieke deur in de leefveranda geplaatst. Ze doet dan dienst als inkom.