Waar ramen plaatsen: de ideale oriëntatie

Tijdens het ontwerp van een woning denken we vooral aan het vloerplan. De ramen vormen een belangrijk onderdeel van deze indeling. Niet alleen omdat ze mee het uitzicht bepalen, maar ook omdat ze een invloed hebben op je wooncomfort. In dit artikel leer je waar je ramen moet plaatsen voor hun ideale oriëntatie.

Waarom is de oriëntatie van ramen belangrijk?

De oriëntatie van ramen in een woning is belangrijk omwille van twee redenen:

  • Oververhitting: op de middag is de zon op haar sterkst. Dat kan een oververhitting van de woning in de hand werken. Daarom is het soms nodig om de glasoppervlakte richting het oosten/zuiden te beperken.
  • Energiewinsten: tijdens de wintermaanden kunnen zonnestralen de woning gratis opwarmen. Zo verlagen je stookkosten.

Ramen richting het noorden

Wist je al dat heel wat fabrieksgebouwen een zaagdak hebben waarbij de ramen gericht zijn naar het noorden? Hierdoor krijgt men een heel gelijkmatige lichtinval (vandaar de Engelse term ‘northlight roof‘ voor dit daktype). Met ramen op het noorden krijg je veel koel licht binnen dat zich goed verspreidt. Het is ideaal voor werkruimtes, zoals de keuken, een bureau of een hobbykamer.

Let er wel op dat de noordkant weinig zonnewarmte krijgt. Het is de koudste kant. Daarom is het een goed idee om voor superisolerende of zelfs drievoudige beglazing te gaan.

Ramen richting het oosten

De zon komt op in het oosten. Dat wil zeggen dat deze ramen vooral ’s ochtends en in de voormiddag veel licht krijgen. De zonnestralen vallen relatief horizontaal binnen en brengen dus veel warmte met zich mee. In de zomer is 4-seizoensglas of extra zonwering geen overbodige luxe.

Qua oriëntatie kan je best de slaapkamers aan de oostzijde positioneren. De lichtinval is ideaal om op een natuurlijke manier wakker te worden (wanneer je zonwering hebt die nog wat licht doorlaat (bv. lamellen), bij een volledige afsluiting (bv. rolluiken) werkt dit niet).

Ramen richting het zuiden

Een zuidgerichte oriëntatie is interessant in de winter. Wanneer je grote raampartijen aan de zuidkant van de woning hebt, kan de zon tussen 20 en 50 procent van de nodige energie leveren om een kamer te verwarmen. Natuurlijk is ook het omgekeerde waar. In de zomer is er een grotere kans op oververhitting. Voorzie bij ramen richting het zuiden dus externe zonwering of een oversteek als bescherming tegen de zon.

Ramen richting het westen

Ramen in een westelijke gevel krijgen vooral in de late namiddag en avond veel zon. Deze late zonnestralen hebben een warme kleur en zijn dus perfect geschikt voor woonkamers en eetkamers.

Tijdens de laatste uren van de dag heeft de zon nog veel kracht. Daarom raden we aan om ook bij westelijke ramen zonwering te voorzien om oververhitting te voorkomen.

Denk ook aan je privacy

Er is nog een reden om goed na te denken over de oriëntatie van ramen: privacy. Wil je bijvoorbeeld weinig inkijk vanaf de straatkant, dan is het logisch dat je hier weinig ramen plaatst en de achterkant van de woning openmaakt. Ook buren kunnen meespelen. Stel dat je een open bebouwing hebt met aan de oostkant een andere woning en de westkant een veld. Om je privacy te garanderen kan je het grootste deel van de ramen aan de westkant voorzien. Dan heb je meteen een mooi uitzicht.