Zelf oude ramen uitbreken

Bezig met renovatiewerken en heb je nieuwe ramen gekocht? Dan moet je eerst de oude ramen uitbreken. Handige Harry’s kunnen deze klus zelf uitvoeren en op deze manier heel wat besparen op de kostprijs.

De voorbereiding

Voordat je met de demontage start, is het een goed idee om de nodige voorbereidingen te treffen. Op deze manier verzeker je dat alle werken vlot verlopen.

  • Maak de venstertabletten vrij en verwijder de zonwering (bv. gordijnen).
  • Houd je gereedschap bij de hand: een schroefmachine, breekmes, schroevendraaier, wipzaag, koevoet, hamer, beitel…
  • Ga je meerdere ramen uitbreken? Dan kan je een container huren om het afval te sorteren en af te voeren.
  • Vraag hulp aan een vriend(in) of familielid, want een extra paar handen komt zeker van pas (zeker bij grote schuiframen).

Ramen verwijderen stap voor stap

Stap 1: Raamvleugel verwijderen

Bij een draai- of kiepraam moet je eerst het oude raam uit het profiel tillen. Dit vraagt soms een beetje kracht. Gaat het om een vast raam? Verwijder dan eerst de glaslatten om nadien de beglazing eruit te halen.

Stap 2: Raamprofiel uitbreken

Nadien is het profiel aan de beurt. Gebruik een wipzaag om op enkele plaatsen het profiel door te zagen. Zo kan je het makkelijk verwijderen. Indien het frame bevestigd is met een anker, moet je waarschijnlijk een hamer en beitel of een koevoet gebruiken om alles los te maken. Als je raam vast zit met schroeven, kan je deze gewoon losschroeven met behulp van een schroefmachine.

Stap 3: Vensterbank verwijderen

Wanneer je klaar bent met het verwijderen van de raamvleugels en -kaders, moet je de vensterbanken nog uitbreken. Doet dit zowel binnen als buiten.

Stap 4: Beschadigingen herstellen

De kans is groot dat er schade ontstaat aan het pleisterwerk, metselwerk of de isolatie tijdens het uitbreken van oude ramen. Die kan je best herstellen voordat de nieuwe ramen gemonteerd worden.

Liever een vakman?

Laat je deze klus liever over aan een vakman? Dat is geen enkel probleem. De meeste raamproducenten nemen sowieso de kostprijs voor het uitbreken van oude ramen mee in hun offerte. Alle werken zijn dus inbegrepen (tenzij anders vermeld).