Ramen en hun binnenafwerking

Na het plaatsen van de raamprofielen en beglazing is het werk nog niet afgelopen. De binnenafwerking moet nog gebeuren. Enkel zo sluit alles aan bij de rest van het interieur.

De binnenafwerking van ramen gaat niet alleen over het afwerken van de dagkanten, maar ook over andere zaken zoals venstertabletten en gordijnkastjes. Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van alle mogelijkheden en aandachtspunten.

pur isolatie spuiten tussen raam en muur

Spuitisolatie aanbrengen

Tussen de profielen en de muur is er altijd nog een kleine spleet. Die zou een koudebrug vormen. Daarom wordt deze ruimte opgevuld met PUR-schuim of een ander soort spuitisolatie. Hierdoor ontstaat er een naadloze isolatieschil die je energiefactuur onder controle houdt. Van zodra de PUR-schuim is uitgehard, worden alle uitstekende stukjes weggesneden zodat men de dagkanten kan bekleden.

Luchtdichtheid verbeteren

De laatste jaren spenderen we steeds meer aandacht aan het luchtdicht bouwen. Dat biedt twee voordelen. Enerzijds is er een hoger wooncomfort, omdat er geen koude trek in de woning is. Anderzijds heeft een luchtdicht huis een lager energieverbruik. Dat is goed nieuws voor je verwarmingskosten.

Bij de binnenafwerking van de ramen kan je een paar maatregelen nemen om de luchtdichtheid te verbeteren. Laat bijvoorbeeld een luchtdichte coating aanbrengen. Deze vloeistof wordt met een kwast of spuitmachine aangebracht en vormt een lucht- en dampdicht elastisch membraan. Daarnaast kan je ook een dichtingstape kleven tussen de muur en het profiel. Vraag eventueel advies aan je EPB-verslaggever om de beste methode voor jouw project te selecteren.

dagkanten ramen afgewerkt in pleister

Dagkanten bekleden

Van zodra de isolatie en luchtdichtheid op punt staan, zijn de binnenkanten van de ramen aan de beurt. Je hebt verschillende mogelijkheden om deze dagkanten af te werken:

  • Pleisterwerken. De dagkanten pleisteren zorgt voor een naadloze overgang met de muur. Het is allesbehalve evident om als doe-het-zelver deze klus te klaren. Je schakelt dus best een professionele stukadoor in.
  • Gipskarton. Gipskarton (of Gyproc) is een populair materiaal voor valse muren en plafonds, maar het is ook bruikbaar voor de binnenafwerking van ramen. Kies dan wel voor de waterdichte gipskartonplaten.
  • MDF. Waterwerende MDF-platen, die je herkent aan hun groene kleur, zijn een goed alternatief voor gipskarton. Het grote voordeel is hun stevigheid.
  • PVC. Afwerkingsprofielen in PVC zijn een snelle manier om de dagkanten te bekleden. Je kiest uit verschillende formaten en kleuren.

Gordijnplank of rolluikomkasting maken

Heb je ramen met rolluiken? Dan moeten er nog rolluikkasten geplaatst worden. Hiervoor gebruikt men MDF. Dat is makkelijk op maat te zagen en overschilderbaar. Voor andere binnenzonwering zoals (rol)gordijnen of jaloezieën kan men een gordijnplank voorzien om de rails en roudes te verstoppen.

stenen vensterbank in zwart graniet

Venstertablet plaatsen

Een venstertablet plaatsen is niet altijd nodig. In sommige gevallen worden de vier dagkanten in hetzelfde materiaal afgewerkt. En bij hoge ramen die tot aan de vloer lopen, is het helemaal niet nodig om een venstertablet te installeren. Hier loopt de vloerbekleding gewoon door.

Besluit je toch om binnen een vensterbank te kopen, dan zijn er vele materiaalsoorten om uit te kiezen, bijvoorbeeld:

  • Composiet
  • Marmer
  • Hardsteen
  • Graniet
  • Beton cire
  • Hout (bv. eik)

Bij de meeste doe-het-zelf zaken vind je een selectie vensterbanken in standaard formaten. Maar je kan ook naar een steenhouwerij of schrijnwerker stappen om een vensterbank op maat te laten maken. Je bepaalt dan zelf de afmetingen, dikte en randafwerking. Dat is misschien iets duurder, maar op deze manier sluit alles mooi aan bij je favoriete interieurstijl. Dat komt het eindresultaat ten goede.