Uitpakken met een glazen gevel

Ben jij fan van grote ramen? Dan is een glasgevel misschien wel iets voor jou. Dit architecturaal hoogstandje is een echte blikvanger voor je woning.

Wat is een glasgevel?

Een glasgevel is een façade van een gebouw die grotendeels uit glas bestaat. Dat kan zowel in de breedte als in de hoogte zijn. Gevelbekledingen, zoals bakstenen of crepi, zijn amper zichtbaar.

Extra veel lichtinval

Het grote voordeel van een glazen gevel is de lichtinval. Het interieur baadt in het natuurlijk zonlicht. Dat zorgt voor een heel ruimtelijk woongevoel. Bovendien heb je binnen een schitterend uitzicht op de omgeving.

Tijdens de wintermaanden is een glasgevel interessant om de zonnewinsten te maximaliseren. Via de grote ramen zal het zonlicht de woning opwarmen, waardoor je stookkosten dalen.

Om oververhitting in de zomer te vermijden, is een goede oriëntatie belangrijk. Voorzie eventueel externe zonwering (screens) om de zon tegen te houden. Interne zonwering zoals rolgordijnen zijn iets minder efficiënt, maar vormen toch een goed alternatief om het binnen koel te houden.

glasgevel woning

Dunne profielen

Voor een glazen façade gebruikt men meestal aluminium profielen. Waarom? Omdat die heel sterk zijn. Dit laat heel dunne profielen toe, waardoor de glasgevel nog beter tot haar recht komt.

rijhuis facade van glas

Glasgevel vormen

Glasgevels komen in verschillende vormen. Tegenwoordig zijn de glazen puntgevels erg populair. Deze vijfhoekige ramen volgen de puntvorm van het dak. Meestal ligt deze beglazing een beetje naar achter, waardoor de buitenmuren dienst doen als luifels.

glazen puntgevel

Vooral dubbel glas

Hoewel driedubbele beglazing veel gebruikt wordt in doorsnee ramen, zien we bij glasgevels vooral dubbel glas. Dat komt enerzijds door de kostprijs, en anderzijds door het gewicht. Driedubbel glas is erg zwaar, en zou dus extra stevige profielen vereisen.

Tip: kies eventueel voor dubbel glas met een zonwerende coating om oververhitting te voorkomen.

glazen gevel moderne woning

Huur een ramenwasser

Een glazen gevel is prachtig. Maar vroeg of laat moet je deze wassen. Om ongelukken te vermijden, schakel je best een professionele ramenwasser in. Die heeft alle kennis en het benodigde materiaal om deze klus snel en veilig te klaren.