Hoe lang gaat een raam mee?

Ramen hebben een bijzonder lange levensduur. Helaas gaan ze niet oneindig lang mee. Net als andere bouwmaterialen in en rond een woning moet je ze vroeg of laat vervangen. In dit artikel lees je op welke termijn dat gebeurt en waar je rekening mee moet houden.

Kunnen ramen verslijten?

Ja, ramen verslijten. Weersinvloeden zoals zonlicht, regen, hagel, extreme hitte en vriestemperaturen zullen de profielen en beglazing aantasten.

Deze slijtage verloopt heel geleidelijk. Maar na enkele decennia zie je het verschil. Versleten ramen hebben vaak krassen op de profielen of strepen op het glas die je niet kan afwassen. In sommige gevallen zijn ze niet meer waterdicht en zal er water binnensijpelen. Ook klemmende raamvleugels of kapotte raamkrukken komen regelmatig voor.

Gemiddelde levensduur per materiaal

De levensduur is enerzijds afhankelijk van het gebruikte materiaal. Aluminium ramen gaan doorgaans het langste mee. Houten ramen zullen sneller verslijten, omdat dit een natuurproduct is.  Ook de beglazing heeft een zekere levensduur. Naarmate het raam ouder wordt, is de kans op lekkages groter, omdat de afdichting tussen het glas en de profielen verbroost.

De gemiddelde levensduur ziet er als volgt uit:

  • Hout: 20 tot 30 jaar
  • Pvc: 25 tot 40 jaar
  • Aluminium: 25 tot 50 jaar
  • Glas: 20 tot 30 jaar

Opgelet: dit zijn gemiddelden. Jouw persoonlijke situatie kan dus afwijken. Dat komt omdat er een heleboel factoren bepalen hoe lang ramen meegaan. Daar gaan we dieper op in in het volgende hoofdstuk.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

Weer

Een raam krijgt heel wat te verduren. Tijdens de winter is er een overvloed aan neerslag, en tijdens de zomermaanden worden de profielen bestookt met zonnestralen. Daarnaast zijn er nog de temperatuurverschillen. Die zorgen ervoor dat onderdelen uitzetten of krimpen. De mate waarin dit gebeurt verschilt van materiaal tot materiaal. Hierdoor sluiten sommige onderdelen na enkele jaren niet meer op elkaar aan. Dit leidt tot vochtproblemen.

De combinatie van wind en neerslag kan minuscule beschadigingen creëren op de profielen en de beglazing. Daarnaast zullen uv-stralen de kleur van het buitenschrijnwerk aantasten. Dit alles samen zorgt ervoor dat de ramen verslijten.

Positionering

Ook de positionering van de ramen in de woning speelt een rol. Een raam dat aan de kant van de slagregen staat (westen en zuidwesten) zal sneller verslijten dan eentje aan de oostzijde. Een buitendeur in een inham is ook beter beschermd tegen de weersinvloeden dan een deur die helemaal blootgesteld is aan de zon en neerslag.

Omgeving

Verder is er nog de locatie van de woning. Ramen aan de kust krijgen bijvoorbeeld te maken met zoute zeelucht. Dit zout tast de profielen aan. Daarom is het belangrijk om ze voldoende te beschermen (bv. een anodisatie van alu profielen). Ook andere omgevingsfactoren, zoals de aanwezigheid van bomen of een drukke baan, kunnen de levensduur van het buitenschrijnwerk inkorten.

Onderhoud

Een auto gaat langer mee indien je die regelmatig onderhoudt. Met ramen is dat niet anders. Pvc en aluminium ramen vragen in dat opzicht de minste aandacht – hoewel een regelmatige schoonmaakbeurt zeker aangeraden is. Vooral houten ramen vragen regelmatig een onderhoudsbeurt om ze in topconditie te houden. Doe je dat niet, dan zullen ze sneller verslijten.

Ongelukken

Tenslotte bestaat er altijd een kans dat ramen kapot gaan door een ongeluk. Denk bijvoorbeeld aan een kras op het glas door een fiets die omvalt, of krassen op profielen door een vallend voorwerp. Daar valt weinig aan te doen. Met een beetje geluk is een herstelling mogelijk, in andere gevallen moeten je een andere oplossing zoeken.

zelf oude ramen verwijderen

Wat doe je met oude, versleten ramen?

Zijn je ramen versleten? Dan heb je twee mogelijkheden:

1. Ramen herstellen

Kleine beschadigingen kan je herstellen. Vooral bij houten ramen is dat een mogelijkheid. Bij aluminium en pvc is dit soms iets moeilijker. Laat eventueel een raamspecialist langskomen om de verschillende opties te bekijken.

2. Ramen vervangen

Indien je oude ramen compleet versleten zijn, moet je ze vervangen. Hiermee krijgt jouw woning op slag een frisse uitstraling. Daarnaast dalen je stookkosten. De nieuwste profielen en beglazingen isoleren veel beter dan de producten van 20 of 30 jaar geleden.

Om nieuwe ramen te plaatsen, zijn er twee opties: zelfbouw of alles uitbesteden.

Zelf ramen plaatsen is makkelijker dan je denkt. Er bestaan tegenwoordig verscheidene firma’s die zelfbouwpakketten aanbieden. Zij leveren de benodigde materialen en begeleiden je tijdens de plaatsing. Natuurlijk moet je eerst de oude ramen uitbreken. Doe dit steeds met minstens twee personen en draag de nodige beschermende kledij. Voor het afval (profielen, glas, dagkanten…) kan je een container huren bij een verhuurbedrijf zoals Remondis. Indien je een aanhangwagen hebt, kan je dit sloopafval natuurlijk rechtstreeks naar een recyclagepark in de buurt brengen.

Het alternatief is om alles uit te besteden aan een raamleverancier. Deze vakmannen zullen je compleet ontzorgen. Ze meten alles op, breken de oude ramen uit en plaatsen de nieuwe profielen met beglazing. Daarna wordt binnen alles netjes afgewerkt. Dat kost natuurlijk iets meer dan zelfbouw, maar je bespaart er wel flink wat tijd (en frustraties) mee.