Ramen aan de kust

Heel wat mensen wonen aan de kust, niet alleen vaste inwoners maar ook mensen met een tweede verblijf. Ze renoveren er een bestaande woning of investeren in een nieuwbouw. Tijdens de planning van deze werken is het wel belangrijk dat je rekening houdt met het buitenschrijnwerk. Ramen aan de kust moeten namelijk extra sterk zijn.

Zoute zeelucht

De kust staat bekend voor haar gezonde lucht. De buitenlucht bevat veel zout door het zeewater dat verdampt. Dit zout kan het buitenschrijnwerk aantasten en corrosie in de hand werken. Daarom hebben ramen aan de kust altijd een extra bescherming nodig.

Welke ramen voor woningen aan de kust?

PVC raden we niet aan. Dit materiaal zal door het zand en zout niet kleurvast blijven na enkele jaren, en er kan ook een korrelige structuur ontstaan.

Hout is wel een goede keuze. Houten ramen worden niet aangetast door de zoute lucht van het zeewater. Een nadeel is wel dat je de profielen regelmatig moet onderhouden met vernis of verf.

Om die reden kiezen de meeste mensen voor aluminium. Ja, aluminium is gevoelig voor corrosie. Maar om dit tegen te gaan worden de profielen geanodiseerd. De anodisatie zorgt voor een beschermlaag van 25 micron of meer, die het metaal volledig afschermt van de zilte buitenlucht. Op deze manier blijven je ramen altijd mooi en kleurvast, zelfs na meerdere jaren.

Ramen aangetast door zeelucht

Niet alleen de profielen krijgen veel te verduren. Soms kan er op het glas een waas ontstaan door de zeelucht. Dat poets je eenvoudig weg met een glasreiniger. Voor hardnekkige vlekken kan je een glasrenovatie laten uitvoeren (geen vervanging van het glas maar een grondige schoonmaakbeurt door een professionele ramenwasser).

Bij huizen en appartementen die vlak aan het strand of de duinen liggen, is het mogelijk dat het glas na verloop van tijd ‘ruw’ aanvoelt. Dat komt omdat ze bij wijze van spreken gezandstraald worden door het zand. Dit probleem kan je helaas niet oplossen met een reinigingsmiddel. De ramen vervangen is dan de enige optie.