Is een schuifraam waterdicht?

Sommige bouwers twijfelen om schuiframen te installeren, omdat ze zich vragen stellen bij de waterdichtheid. Is dat terecht? Of moet je je hierom geen zorgen maken? Wij gingen op onderzoek uit.

Traditionele schuiframen vs hefschuifsystemen

Klassieke schuiframen hebben borstels als afscherming. Bij een hefschuifsysteem rust het kader in gesloten toestand op rubbers. Die maken het schuifraam meer waterdicht, en er is ook minder kans op tocht via spleten en kieren.

Let wel op: de waterdichtheid van een hefschuifraam is beperkt. Bij zware overstromingen bestaat er nog altijd een kans dat water de woning binnensijpelt.

Drempels als extra bescherming

Een schuifraam zonder dorpel is natuurlijk erg stijlvol. Maar het is technisch veel complexer. Voor een goede waterdichtheid mogen er geen fouten gemaakt worden tijdens de installatie. Traditionele schuiframen hebben een dorpel die een extra bescherming biedt tegen plassen op het terras.

Prestatieklassen voor waterdichtheid

De Confederatie Bouw onderscheidt 4 prestatieniveau’s voor de waterdichtheid van schuiframen en andere soorten buitenschrijnwerk:

PE2

  • Waterdichtheidsgrens bij 150 Pa druk
  • Windsnelheid van 56 km/u

PE3

  • Waterdichtheidsgrens bij 300 Pa druk
  • Windsnelheid van 80 km/u

PE4

  • Waterdichtheidsgrens bij 500 Pa druk
  • Windsnelheid van 103 km/u

PEE

  • Waterdichtheidsgrens expliciet te vermelden

Volgens de Confederatie Bouw dient men in normale omstandigheden (de meeste eengezinswoningen) ramen met een waterdichtheidsklasse PE2 (windsnelheid 56 km/u) of PE3 (windsnelheid 80 km/u) te installeren. Wanneer deze (schuif)ramen gelegen zijn in een zuid-, west- of zuidwestgevel en er ook nog een open vlakte voor de gevel is, zijn waterinfiltraties bij  zware regenval met veel wind niet uitgesloten. In dat geval kan de architect hogere eisen stellen en voor ramen kiezen die nog wind- en waterdichter zijn.

Contacteer je leverancier bij twijfel

Merk je toch dat er water binnensijpelt via een schuifraam? Neem dan steeds contact op met de leverancier. Misschien is er een foutje gebeurt tijdens de plaatsing, of misschien ging het om uitzonderlijk weer dat de prestatieklasse van het raam overschreed. Een vakman kan ter plaatse komen, alles onderzoeken en een oplossing voorstellen.