Gevelprojecten steeds vaker uitgevoerd met kunststof platen

Kunststof blijft een populaire keuze voor nieuwe ramen. Daarnaast wordt het steeds vaker als gevelbekleding gebruikt. En dat is helemaal geen verrassing. Kunststof platen bieden enorm veel mogelijkheden om de gevel van je woning of bedrijfsgebouw een stijlvolle uitstraling te geven.

Waarom een kunststof gevelbekleding?

Kunststoffen hebben, ten opzichte van traditionele materialen, een aantal voordelen die ervoor zorgen dat particuliere- en bedrijfspanden steeds vaker worden voorzien van een kunststof gevelbekleding. Zo zijn kunststof panelen licht van gewicht, weerbestendig en goed te vormen. Daarbij is het aantal keuzemogelijkheden de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hierdoor krijgen architecten en vormgevers een steeds grotere keuze qua aantallen kleuren, oppervlakteafwerkingen en designs.

Deze grote keuzemogelijkheid zorgt voor meer ontwerpvrijheid, waardoor de uiteindelijke bewoners een woning krijgen die voldoet aan hun eigen specifieke wensen.

Nog een bonus: doordat kunststof gevelpanelen eenvoudig en snel te bewerken zijn, verkrijgen aannemers en uitvoerders meer tijdwinst bij de uitvoering van een project.

Niet alle kunststoffen zijn geschikt voor het gebruik als gevelpaneel, dit vanwege de specifieke eigenschappen van de afzonderlijke kunststoffen. HPL en ACP platen en Reelwood panelen zijn kunststof uitvoeringen die vaak als gevelpaneel worden toegepast. Op vinkkunststoffen.nl is meer informatie over deze producten te vinden. 

moderne zwarte gevelbekleding inn kunststof bij inbouw zwembad

HPL platen

HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate platen. Door het productieproces, dat onder een hoge druk en temperatuur plaatsvindt, ontstaan er erg harde en stijve platen. Meestal worden ze nog voorzien van een gekleurde en UV-bestendige toplaag die de weerbestendigheid extra verhoogt. HPL gevelplaten worden vaak ingezet voor toepassingen zoals dakkapellen, boeiboorden, balkons en gevelbekleding voor geventileerde gevels.

Vink houdt de HPL merken Trespa®, Resoplan en Kronoart® op voorraad en deze zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen, afmetingen en dikten.

ACP platen

Aluminium Composiet Platen, afgekort ACP platen, bestaan uit een polyethyleen kern die aan de buitenkant is voorzien van twee aluminium platen. Hierdoor ontstaat er een stijve, sterke en relatief lichte plaat. Andere eigenschappen van ACP platen zijn de goede weerbestendigheid en het corrosievrij zijn. Het ACP leveringsprogramma van Vink bestaat uit een aantal uitvoeringen die speciaal ontwikkeld zijn voor geveltoepassingen.

Reelwood panelen

Reelwood panelen worden geproduceerd uit PVC granulaat en zijn voorzien van een UV-bestendige toplaag. Deze speciaal voor geveltoepassingen ontwikkelde panelen zijn eenvoudig te installeren, onderhoudsarm en leverbaar in verschillende kleuren. Dakkapellen, boeidelen, borstweringen en gevelbekledingen zijn toepassingsvoorbeelden van Reelwood panelen.

kunststof gevelplaten