Ramen bewaken met domotica

Ramen blijven een gevoelige plek voor inbraken. Gelukkig zijn er allerlei veiligheidsmaatregelen die je kan nemen, zoals de installatie van een driepuntsslot en veiligheidsbeglazing. Maar je kan ook domotica inschakelen voor de raambeveiliging. Met behulp van raamcontacten en glasbreuksensoren wordt jouw woning weer een pak veiliger.

Raamcontacten

Een raamcontact is een simpele magneet die in het kader en een opengaande vleugels wordt gemonteerd om de toestand van het raam te bewaken.

Gaat het raam open, dan valt het contact weg en wordt er een signaal naar het domoticasysteem gestuurd. Deze info biedt verschillende mogelijkheden:

  • Het alarm activeren wanneer er ’s nachts een raam opengaat.
  • De verwarming verlagen wanneer er ramen openstaan.
  • Een melding geven wanneer je na 22u bent vergeten om de ramen te sluiten.

Raamcontacten komen in twee verschillende soorten. Enerzijds zijn er de inbouwmodellen. Die worden onzichtbaar in het venster verwerkt. Worden de inbouw raamcontacten aangeleverd door de domotica installateur? Breng ze dan op voorhand naar de raamproducent, zodat alles zeker past.

Daarnaast bestaan er nog opbouwmodellen. Die worden zichtbaar tegen het raam bevestigd. Sommige raamcontacten werken draadloos, wat ideaal is voor bestaande woningen of renovaties.

Glasbreuksensor

Raamcontacten vertellen wanneer een raam open- of dichtgaat. Maar een inbreker kan nog steeds het glas kapotslaan. Daarom raden we aan om ook een glasbreuksensor te koppelen aan het domoticasysteem. Die detecteert gebroken glas en slaat alarm bij een inbraak. Je kan opnieuw kiezen tussen bekabelde en draadloze varianten.

Camerabewaking

Bij kantoren en commerciële gebouwen (winkels, restaurants, enz.) is het nuttig om ook een camerabewaking te integreren. Richt bijvoorbeeld een camera op de voordeur of etalage om bewijsmateriaal te verzamelen bij een inbraak. Dit zal ook inbrekers afschrikken.