Ramen bij houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwmethode die de laatste jaren sterk aan populariteit wint. Dat is geen verrassing, want het biedt een aantal interessante voordelen. Een belangrijk pluspunt is de snelheid waarmee dit gebouw tot stand komt. Houtskeletbouw gaat veel sneller dan een traditionele bouw met metselwerk. Sleutel-op-de-deur firma’s beloven alles klaar te hebben op ongeveer 20 weken.

Wie kiest voor houtskeletbouw heeft misschien enkele vragen over de ramen. In dit artikel lees je alle antwoorden.

 

Welke materialen voor houtskelet?

Goed om te weten: alle profielmaterialen zijn geschikt voor houtskeletbouw. Je kan dus ramen in aluminium, pvc of hout laten plaatsen. Daarin ben je vrij om te kiezen – uiteraard rekening houdend met de voordelen en nadelen van elk materiaal.

Heel wat mensen kiezen voor hout of aluminium omwille van het ecologische aspect. Houten ramen omdat die van een hernieuwbare bron komen (let op het FSC-label), aluminium ramen omdat die 100% recycleerbaar zijn.

Plaatsing van ramen in het houtskelet

De plaatsing van de raamkaders in een houtskelet woning gebeurt wel anders dan bij een klassieke ‘stenen’ bouw. Bij een traditionele bouwmethode moet eerst het metselwerk klaar zijn, waarna de leverancier langskomt om alles op te meten en de ramen op maat te produceren. In een houtskelet woning worden de raamopeningen vooraf bepaald. Ze worden bij de raamproducent ingekapseld in een houten omkadering (meestal multiplex) en vervolgens bevestigd aan het houtwerk van de woning. Deze werkwijze kan afwijken per firma, maar fundamentele verschillen zijn er niet.

Het grote voordeel van deze bouwmethode is de tijdswinst. Men kan namelijk veel sneller beginnen met de productie van alle kaders. Wachten totdat de metselwerken klaar zijn hoeft niet. Dit is een van de redenen waarom houtskeletbouw zoveel sneller is dan traditioneel bouwen.

Luchtdichtheid bij houten constructies

Let erop dat men voldoende aandacht spendeert aan een luchtdichte afwerking. Anders ontstaan er koudebruggen. Die zijn nadelig voor je EPB-score en verhogen je verwarmingskosten. Voor een luchtdichte plaatsing van de ramen is een goede samenwerking tussen de houtskelet aannemer en de raamleverancier nodig.