Alle soorten venstersystemen naast elkaar

Bij de aankoop van nieuwe ramen heb je keuze tussen verschillende open- en sluitingssystemen. Elk venstersysteem heeft enkele voordelen en minpunten. Denk dus goed na, want dit kan je later moeilijk wijzigen (tenzij je kostelijke aanpassingen laat doen).

7 venstersystemen om uit te kiezen

In totaal zijn er 7 soorten venstersystemen:

Vast raam

Een vast raam is het meest eenvoudige venstersysteem. Dit model gaat niet open. Hierdoor is een vast raam heel veilig en isolerend (dankzij de goede luchtdichtheid). Ook het akoestisch comfort is heel hoog. Daarnaast zijn vaste ramen goedkoper dan andere venstersystemen.

Draairaam

Zoals de naam al doet vermoeden, kan een draairaam opendraaien. Er zitten namelijk scharnieren in de zijkant om het venster te openen. We onderscheiden twee soorten:

  • Naar binnen open draaiend: het meest gekozen systeem omdat dit makkelijk te poetsen is.
  • Naar buiten open draaiend: sluiten iets beter af, maar zijn moeilijker schoon te maken.

Bij draairamen spelen de afmetingen een rol, omdat er meestal een maximumgewicht is dat de scharnieren kunnen dragen. Vraag de raamleverancier voor meer informatie.

Kiepraam

Een kiepraam heeft scharnieren aan de onderkant van het kader, waardoor het verticaal opengaat. Deze valramen zijn handig om de ruimte te ventileren. Door de smalle opening kan het toch niet binnen regenen. Nadeel is wel dat je ze niet kan gebruiken tijdens een verhuis.

Draai-kiepraam

Dit venstersysteem is een combinatie van de twee voorgaande. Via de hendel kan je het raam verticaal kantelen of horizontaal openen. Dat maakt deze ramen bijzonder praktisch. Het prijsverschil met andere venstersystemen is tegenwoordig verwaarloosbaar.

Tuimelraam

Tuimelramen vinden we vooral in schuine daken terug. Ze hebben een scharnierpunt in het midden van het kader. Je kan ze makkelijk poetsen, maar niet volledig openen.

Taatsraam

Taatsramen zijn tuimelramen waarbij de scharnieren zich boven en onderaan het profiel bevinden. Ze wentelen dus verticaal. Tegenwoordig zijn ook taatsdeuren heel populair.

Schuifraam

Tegenwoordig vinden we in zowat elke woning een of meerdere schuiframen. Schuiframen bestaan uit twee delen waarvan je één stuk kan openschuiven. Zo ontstaat er een heel brede toegang richting het terras en de tuin.

Wat is het beste venstersysteem?

De keuze van het ideale venstersysteem is afhankelijk van diverse factoren. Laat je gerust adviseren door de architect of raamproducent.

Wil je zo goedkoop mogelijk buitenschrijnwerk plaatsen?

Plaats dan zoveel mogelijk vaste ramen. Die zijn nog steeds goedkoper dan de overige venstersystemen.

Moet je soms meubelen en andere grote stukken verhuizen?

Dan zijn draairamen en schuiframen een goed idee. Die kan je volledig openen om de verhuis te vergemakkelijken.

Heb je voornamelijk ventilatie nodig?

Dan is een kiepraam of tuimelraam de beste optie. Hiermee kan je makkelijk een badkamer, berging of toilet ventileren.