Wat is een thermische onderbreking in een raam?

Bij de aankoop van nieuwe ramen heb je misschien al de term ‘thermische onderbreking‘ horen vallen. Maar wat betekent dat nu precies? En waarvoor is dat nodig? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is een thermische onderbreking?

Een thermische onderbreking is een stuk kunststof in aluminium ramen dat een koudebrug tussen binnen- en buitenkant vermijdt.

Een koudebrug is een plaats waar de thermische weerstand lager is dan de rest van de constructie. Dat leidt tot warmteverliezen.

Metaal is geen goede isolator. Bij een thermisch onderbroken profiel zit er een isolator tussen twee of meer aluminiumpanelen. Zo verhoogt de isolatiewaarde. Er gaat minder warmte verloren, waardoor je stookkosten verlagen. Dat is goed nieuws voor Moeder Natuur en je portemonnee.

Bij ramen in hout of PVC is deze onderbreking niet nodig. Die isoleren van nature beter.

Technieken om alu ramen thermisch te onderbreken

Raamproducenten gebruiken verschillende technieken voor de productie van thermisch onderbroken ramen. De twee meest populaire methoden zijn:

  • Polyamidestrips: deze profielen bevatten twee glasvezelversterkte polyamidestrips tussen de binnen- en buitenkant.
  • Volle polyurethaankern: het profiel bevat een polyurethaankern om de isolatie te verbeteren.

De isolatiewaarde van beide soorten is bijna identiek, mits ze correct zijn opgebouwd.

Vergelijk de U-waarde

De thermische onderbreking bij aluminium ramen verhoogt dus de isolatiegraad. Die wordt weergegeven als U-waarde. Aluminium profielen hebben doorgaans een waarde tussen de 1,5 en 0,8 W/m²K. Des te lager dit cijfer, des te beter. Maar dat vertaalt zich meestal ook in de kostprijs. Houd er wel rekening mee dat het prijsverschil op enkele jaren wordt terugverdiend doordat je verwarmingskosten lager uitvallen.