Ventilatieroosters in ramen voor een ventilatiesysteem C

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Een goede toevoer van frisse buitenlucht is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Daarom kiest men soms voor ventilatieroosters in ramen.

Waarom raamventilatie?

Er zijn verschillende ventilatiesystemen op de markt. De twee meest populaire systemen zijn:

  • Ventilatie C, met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
  • Ventilatie D, met mechanise aan- en afvoer

Ventilatieroosters boven ramen zijn nodig voor een ventilatiesysteem type C. Bij dit systeem wordt er verse lucht van buiten de woning binnengezogen via de raamroosters en via afvoerkanalen in het plafond weer afgezogen.

Deze verse lucht is erg belangrijk. De binnenlucht van een woning wordt constant aangetast door onze ademhaling, kookdampen, stof, enz. Door goed te ventileren stijgt de luchtkwaliteit en vermindert de kans op schimmelvorming.

Ventilatieroosters in ramen voor een ventilatiesysteem C 1
De doorsnede van een ventilatierooster in een raamprofiel

Voordelen van raamroosters

Het grote voordeel van ramen met ventilatieroosters is dat ze bijna onzichtbaar zijn. Alles wordt naadloos in het frame verwerkt. Buiten zie je enkel een dunne strook waarlangs de lucht binnenkomt. Ingebouwde ventilatieroosters in vensters zijn dus veel mooier dan een aparte ventilatietoevoer in de gevel.

Daarnaast zorgen ze continue voor verse lucht. Je kan bijvoorbeeld de ramen even openen om te verluchten, maar na enkele minuten doe je ze weer dicht. Ventilatieroosters doen altijd hun werk, dag en nacht. Het binnenklimaat is dus 24/7 zo gezond mogelijk.

Tenslotte zijn ze onderhoudsvrij. Filters schoonmaken zoals bij een ventilatiesysteem D is dus niet nodig.

Ventilatieroosters in ramen voor een ventilatiesysteem C 2

Aandachtspunten voor ventilatieroosters in ramen

Ga je ramen kopen met een geïntegreerde verluchting? Houd dan rekening met deze aandachtspunten:

  • De EPB-verslaggever zal het juiste toevoerdebiet berekenen. Dan weet je hoeveel raamroosters je nodig hebt en hoe groot ze moeten zijn.
  • Koop roosters met een zelfregelende klep om tocht tijdens toenemende wind te voorkomen.
  • Woon je aan een drukke baan? Overweeg dan om akoestische roosters te plaatsen. Combineer ze met geluiddempende ramen.
  • Voor nog meer comfort hebben sommige producenten roosters die de buitenlucht elektrisch voorverwarmen indien de buitentemperatuur onder een bepaald punt zakt.
  • Tegenwoordig bestaan er ook elektrisch gestuurde verluchtingsroosters die zichzelf aanpassen o.b.v. de CO2-waarde of de input van een domoticasysteem.
Ventilatieroosters in ramen voor een ventilatiesysteem C 3

Plaatsingstips

Je mag nooit twee roosters tegenover elkaar plaatsen in dezelfde ruimte. Want zo kan er tocht ontstaan.

Daarnaast mogen ze enkel in droge ruimtes geplaatst worden. In een badkamer, keuken of toilet mag je dus geen ramen met ventilatieroosters voorzien. Volgens het ventilatieplan (type C) wordt verse lucht vanuit droge ruimtes aangevoerd en vanuit natte ruimtes afgevoerd.

Hoeveel kosten raamroosters?

De prijs is natuurlijk afhankelijk van het type dat je aankoopt. Een elektrisch gestuurd ventilatierooster met een voorverwarming zal bijvoorbeeld meer kosten dan een standaardmodel.

De startprijs ligt rond de €150 per lopende meter. Op het totale kostenplaatje van het buitenschrijnwerk is deze prijs dus verwaarloosbaar.