Geluidwerende ramen met akoestische isolatie

Tijdens de aankoop van nieuwe ramen zijn er een heleboel opties om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal, de stijl, de kleur en de raamkrukken. Je kan zelfs voor geluidwerende ramen opteren. Die hebben een verbeterde akoestische isolatie om lawaai buiten te houden.

De voordelen van geluidwerende ramen

Niet iedereen woont in een rustige omgeving. Heel wat mensen krijgen te maken met storende geluiden van een drukke straat, luidruchtige buren, cafés in de buurt, enz. Een aanhoudende geluidsoverlast kan voor gezondheidsproblemen zorgen, bijvoorbeeld stress en een verhoogde kans op cardiovasculaire ziektes, zoals een hoge bloeddruk en een vernauwing van de kransslagaders, wat kan leiden tot een hartinfarct (zie health.belgium.be).

Op drukke plaatsen zijn geluidwerende ramen een uitstekende investering. Met hun akoestische isolatie verlagen ze omgevingsgeluiden tot een aanvaardbaar niveau. Je geniet dus van meer rust, zowel overdag als ’s nachts. Daarnaast hebben geluiddichte ramen nog andere voordelen. Dankzij de extra stevige opbouw zijn ze beter bestand tegen inbraakpogingen. De isolatiegraad ligt ook hoger dan standaard ramen. Dat is goed nieuws voor je energiefactuur. En natuurlijk werkt de akoestische bescherming in twee richtingen. Je kan dus zonder problemen van je favoriete muziek genieten zonder dat je buren klagen.

De voordelen op een rijtje:

  • Meer akoestisch comfort
  • Betere bescherming tegen inbraken
  • Hogere isolatiegraad

Zo maakt men ramen geluiddicht

Ramen geluiddicht maken lukt enkel door drie verschillende factoren op elkaar af te stemmen, zoals:

Het glas

Het grootste deel van de raamopening bestaat uit glas. De beglazing zal dan ook in grote mate het akoestisch comfort bepalen. De meeste geluidwerende ramen bestaan uit dubbel of driedubbel glas dat eenzijdig gelaagd werd met een geluidswerende PVB-folie. Deze folie dempt verschillende toonhoogtes. Zo wordt het stiller in huis.

De profielen

Ook de profielen spelen een rol bij de geluidsisolatie. Houten ramen hebben de beste akoestische eigenschappen en zullen het meeste lawaai tegenhouden. Bij aluminium en pvc worden de profielen voorzien van meerdere kamers met rubbers en een speciale schuimband om geluid te weren. Ben je niet zeker welk materiaal je best kiest? Vraag advies aan de leverancier.

De plaatsing

Tenslotte is er nog de montage. Wanneer de plaatsing niet volgens de regels van de kunst gebeurt, kan er toch nog veel omgevingslawaai de woning binnendringen. Laat je geluidwerende ramen dus steeds door vakmannen installeren. Zij spenderen extra aandacht aan de PU-schuim om de ruimte tussen het raam en de muur op te vullen, en het afkitten aan de buitenkant.

hout is het perfecte materiaal voor geluidwerende ramen

Geluidsisolatiewaarde (Rw)

De geluidsisolatiewaarde of Rw vertelt hoeveel geluid een raam tegenhoudt. De DIN 4109 verordening deelt deze isolatiewaarde in 6 geluidsisolatieklassen in, waardoor het makkelijker wordt om ze met elkaar te vergelijken. Een overzicht:

Geluidsisolatieklasse:

  1. Geluidsdemping van 25 – 29, geschikt voor 10 tot 50 voertuigen per uur op meer dan 35 m van de woning
  2. Geluidsdemping van 30 – 34, geschikt voor 10 tot 50 voertuigen per uur op minder dan 35 m van de woning
  3. Geluidsdemping van 35 – 39, geschikt voor 50 tot 200 voertuigen per uur op minder dan 35 m van de woning
  4. Geluidsdemping van 40 – 41, geschikt voor 1.000 tot 3.000 voertuigen per uur op meer dan 100 m van de woning
  5. Geluidsdemping van 45 – 49, geschikt voor 1.000 tot 3.000 voertuigen per uur op minder dan 100 m van de woning
  6. Geluidsdemping van >50, geschikt voor 3.000 tot 5.000 voertuigen per uur op minder dan 100 m van de woning

Ventilatieroosters

Voor een ventilatiesysteem type C worden er verluchtingsroosters boven de ramen geplaatst. Ook die laten geluid door. Gelukkig zijn er tegenwoordig geluiddempende roosters verkrijgbaar. Binnenin zit een geluidsabsorberend materiaal, waardoor er minder omgevingslawaai de woning binnendringt. Bij een ventilatiesysteem type D of balansventilatie zijn er geen raamroosters nodig omdat de aanvoer van verse buitenlucht gebeurt via het dak. Met dit systeem heb je dus geen kans op bijkomende geluidshinder.