Voordelen en nadelen van schuiframen

Bij de keuze van het buitenschrijnwerk twijfelen sommige mensen tussen een vast raam en een schuifraam. Dikwijls komt een schuifraam als beste uit deze vergelijking, want het biedt een heleboel voordelen. Toch mogen we ook de nadelen niet vergeten. Hieronder vind je een overzicht.

Voordelen van schuiframen

Een schuifraam heeft vier interessante voordelen:

Extra doorgang

Tijdens de verhuis is een schuifraam super praktisch. Want je kan makkelijk met zetels, tafels en andere grote meubelstukken naar binnen. Ook als je later bijvoorbeeld een nieuwe dressoir koopt, is een schuifraam bijzonder handig door haar brede doorgang. Voor sommige stukken is de deur immers net te smal.

Geen plaatsverlies

Een deur of een draairaam heeft steeds ruimte nodig om open te gaan. Dat is bij een schuifraam niet het geval. Er is namelijk geen draaiende vleugel. Hierdoor is er geen plaatsverlies, en mag er gerust een meubelstuk of iets anders vlakbij het venster staan.

Buitengevoel

Nog een voordeel van schuiframen is dat je ze kan openzetten wanneer het goed weer is. Op deze manier vervaagt de grens tussen binnen en buiten, waardoor je nog meer geniet van jouw tuin. Tips: kies voor een verzonken schuifraam zonder dorpel om dit gevoel te versterken.

Ventilatie

Heb je last van vieze geurtjes in huis, bijvoorbeeld na het gebruik van een friteuse? Schuif dan even het raam open. Op deze manier kan je snel ventileren. Indien je geen mechanische ventilatie hebt, is het sowieso een goed idee om af en toe het schuifvenster te openen. Zo vermijd je schimmels in huis.

Nadelen van schuiframen

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want er zijn ook enkele nadelen verbonden aan dit type ramen:

Isolatie

Een schuifraam bestaat uit bewegende delen. Dat maakt het moeilijk om een goede luchtdichtheid te garanderen. Een groot vast raam zal dus veel beter isoleren en een positievere invloed hebben op jouw EPB-score.

Prijs

Door het complexe schuifsysteem is een schuifvenster meestal duurder dan een vast raam van dezelfde afmetingen en profielen. Dit prijsverschil is relatief klein – zeker wanneer je naar de totaalprijs van het buitenschrijnwerk kijkt.