Welk hout voor ramen?

Decennialang wordt hout gebruikt als bouwmateriaal, onder andere voor ramen en deuren. Ondertussen zijn er een heleboel andere alternatieven. Aluminium en pvc hebben momenteel het grootste marktaandeel. Toch zweren de echte liefhebbers bij hout.

Wie houten buitenschrijnwerk wil, moet natuurlijk een houtsoort kiezen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Het aanbod is namelijk verrassend groot.

Niet alle hout is geschikt

Regen, wind, vriestemperaturen… ramen krijgen veel te verduren. De profielen moeten dus tegen een stootje kunnen. Want je wil natuurlijk dat je buitenschrijnwerk vele jaren meegaat.

Daarom zijn niet alle houtsoorten geschikt voor ramen. Sommige houtsoorten, zoals esdoorn of linden, zijn simpelweg te zacht. Ze zouden al na enkele jaren beginnen rotten. Hardhout is veel sterker. Het gaat 25 jaar of langer mee.

De duurzaamheidsklasse vertelt meer over de sterkte en levensduur. Deze score gaat van 1 tot 5, waarbij klasse 1 hout resistenter is dan dat in klasse 2. De classificatie gaat dus aflopend.

Verder is het belangrijk om te weten dat niet elk deel van een boom bruikbaar is. Raamproducenten gebruiken enkel het kernhout uit het midden van de stam. Dat is sterker en zwaarder dan het spinthout aan de buitenkant.

Veelgebruikte houtsoorten voor ramen en buitendeuren

Eik

Een van de meest populaire houtsoorten die gebruikt wordt voor de productie van ramen is eik. Dat komt omdat er veel eikenbomen staan in onze regio. Het is dus een materiaal dat makkelijk verkrijgbaar is.

We spreken dan wel over de Europese eik. Die heeft een duurzaamheidsklasse 2 en is dus geschikt voor buitenschrijnwerk. De Amerikaanse eik valt in de klasse 4 en is dus niet geschikt voor ramen en deuren.

Eikenhouten ramen hebben een mooie lichtbruine kleur. Die past bij elke architecturale stijl. Natuurlijk kan je de profielen nog (laten) afwerken in een kleur naar keuze.

ramen en deuren in eik

Afrormosia

Afrormosia is een Afrikaanse houtsoort met een warme goudbruine kleur. Ze wordt veel binnenshuis gebruikt voor bijvoorbeeld parket of traptreden. Omdat afrormosia heel sterk is (duurzaamheidsklasse 1) is het ook buiten bruikbaar, van ramen en deuren tot poorten.

Door de hoge dichtheid van het hout is het moeilijker om een laklaag aan te brengen. Daarom worden afrormosia ramen en deuren meestal met olie afgewerkt, zodat de prachtige houtlook helemaal tot haar recht komt.

afrormosia buitendeur en raamkader

Padoek

Het kernhout van Afrikaans padoek is zeer duurzaam en valt daarom in duurzaamheidsklasse 1. Voor buitenschrijnwerk is deze houtsoort dus zeker geschikt.

Net na de plaatsing hebben padoek ramen een opvallende koraalrode tot paarsbruine kleur. Door weersinvloeden krijgen ze een mooie zilverkleurige vergrijzing. De prachtige nerfstructuur blijft ook na deze natuurlijke vergrijzing zichtbaar.

houten deur in padoek

Afzelia

Sommige mensen verkiezen houten ramen in afzelia. Dat is een Afrikaanse houtsoort met een kleur die varieert tussen oker en bruinrood. Afzelia is gelijkmatig van structuur en heeft meestal geen uitgesproken tekening.

Dankzij de hoge dimensionele stabiliteit behoort dit hout tot duurzaamheidsklasse 1, waardoor het een uitstekende keuze is voor buitenschrijnwerk.

afzelia hout ramen

Nog meer houtsoorten bij je raamleverancier

In dit artikel hebben we slechts een handvol houtsoorten voor ramen besproken. Maar het is perfect mogelijk dat je raamproducent nog andere soorten aanbiedt, waaronder meranti, accoya of merbau.

Daarom raden we aan om eens langs te gaan in een toonzaal. Daar vind je meestal een stalenkaart, zodat je alle houtsoorten makkelijk kan vergelijken.

Je kan ook enkele referenties opvragen. Dan zie je meteen hoe elk houten raam eruit ziet in een echt project.